vélemény

2019.02.05. 08:04

Életeket menthet, ha betartjuk orvosunk utasításait

Vajon meddig terjed az orvosi felelősség? Meddig lehet a doktort okolni az esetleg bekövetkező bajért, s mikor mondjuk, hogy bizony a páciens sem teljesen vétlen a kialakult helyzetben?

Szilvási Zsuzsa

Ha az orvos valamit javasol, jó esetben hallgatunk rá, de tegyük a szívünkre a kezünket: biztos, hogy mindig betartjuk a kapott utasításokat, tanácsokat? Utólag persze könnyen okos az ember. Mégis, hányszor legyintünk, mondván, velünk úgysem történik semmi baj. Pedig dehogynem!

Biztos vagyok benne, hogy a veronai halálbusz sofőrje sem ült volna a volán mögé, ha tudja, mi fog történni. Ám amikor mérlegelni kellett, hogy a munkát vagy a pihenést választja, nyilván a megélhetés tűnt számára fontosabbnak. Hogy aztán valóban a pillanatnyi kihagyás okozta a tragédiát, vagy valami egészen más, azt talán már sosem fogjuk megtudni.

Azt is teljesen érthetőnek tartom, hogy a gyermekeiket sirató szülők keresik a felelősöket. Érteni akarják, mi okozta a balesetet, ha már azt a tényt nem lehet ép ésszel felfogni és feldolgozni, hogy szeretteik már sosem térnek haza abból a bizonyos sítáborból.

S hány más tragédia történik nap mint nap, ami arra vezethető vissza, hogy valaki figyelmen kívül hagyta a tiltást vagy csak jó szándékú figyelmeztetést? Természetes, hogy ilyenkor meg kell keresni azt, azokat, akik okolhatók a történtekért.

Nem mindegy azonban, hogy felelőst keresünk vagy bűnbakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában