FRISSÍTVE

2019.02.28. 20:16

Elfogadták Szolnok költségvetését

Soha ilyen magas főösszeggel nem számolt még a megyeszékhely éves költségvetése, mint a 2019-es esztendőre tervezett – hangsúlyozta az idei büdzsé beajánlásakor Szabó István alpolgármester csütörtökön, a városházán. A szolnoki közgyűlés február végi, soros ülésén a város ez évi költségvetésének megtárgyalása volt a legjelentősebb előterjesztés. Mint a csütörtök délelőtt részletesen ismertetett adatsorból kiderül, valamivel több mint harmincnégymilliárd forint szerepel a város bevételi, és pontosan ugyanennyi a város kiadási oldalán.

Mészáros Géza

A 2015-ben végrehajtott helyi önkormányzati adósság-konszolidáció (az állam átvállalta a megyék és a települések adósságterheit) után pedig rendre nullszaldós a Szolnokra vonatkozó költségvetési hiány, s ez mit sem változik 2019-re sem.

Az évek óta egyensúlyban tartott büdzsé szerint a város nem tervez idén hitelfelvételt sem, ezzel szemben felhalmoz – csak futó és tervezett fejlesztésekre – közel egymilliárd forint tartalékot. A pozitív mutatók halmazát erősíti, hogy az éves kiadás egyharmadát a városi intézmények működése teszi ki – ebben már a 6,6 százalékos bérfejlesztés is szerepel –, miközben kétharmad rész a már megvalósulás előtt álló és a tervezési folyamatokra várakozó fejlesztésekre fordítható.

A 6,7 milliárd forintra tervezett adóbevétel ötszázmillió forintos növekményt eredményez erre az esztendőre, noha a költségvetés nem számol a már bejelentett és 2019-ben Szolnokra települő kisebb-nagyobb cégek és vállalkozások iparűzésiadó-forintjaival.

A fejlesztési tartalékalap elemei között szerepel a Vízpart körúti idősotthon bővítése: a beruházás során negyvenkét-negyvennégy szoba alakítható ki, mindez közel százötven új férőhelyet jelent. Továbbá az Ady Endre út–Szolnok ispán körút–Móra Ferenc út által körülölelt méretes zöldterület aktív pihenőparkká történő kiépítése és a Véső úti Atlétikai Centrum munkálatainak befejezése is a tartalékból fedezhető.

Megújul a Tiszai hajósok terén álló első világháborús emlékmű a felújítására nyert támogatásnak köszönhetően. Az önkormányzat két és fél millió forint támogatásban részesült a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által. A szükséges munkálatok elvégzéshez, valamint a szoborhoz vezető lépcső felújításához a város másfél millió forint összegben vállalta az önerő biztosítását.

A képviselők – a többi napirendi ponttal együtt – elfogadták a költségvetésről szóló előterjesztést.

Tovább fejlődik a spanyol kapcsolat

Épp a közgyűlés kellős közepén érkezett meg a városhá­zára Anunciada Fernández de Córdova, Magyarország spanyol nagykövet asszonya, így a vele és a társaságában érkező spanyol kereskedelmi attaséval tárgyaló Szalay Ferenc polgármester nélkül zajlott le a közgyűlés utolsó szakasza.

Sokat sejtető mozzanat, hogy a diplomaták a jelentős fejlesztések előtt álló spanyol Segura cég szolnoki gyáregységébe is ellátogattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában