vélemény

2019.02.19. 18:45

Ez az igazi lélekgyógyászat, ami talán a legfontosabb egy kamasz életében

Színház az egész világ… – írta egykor Shakespeare, rámutatva a különböző életszakaszokban bekövetkező viselkedésbeli változásokra.

Molnár-Révész Erika

Nem csak az évek múlásával jellemző ez, az ember percenként, különböző szituációkban is más és más maskarát húz magára. Amikor dolgozik, munkavállaló, amikor otthon van, szülő, amikor a boltban van, vásárló, amikor orvosnál, páciens. Ezek mind tudattalan szerepvállalások, az élet részei. Így alkalmazkodik az ember a társadalmi elvárásokhoz.

A tudatos színjátszás más. A színész először lecsupaszítva lelkét saját élethelyzetéhez képest, lehet, hogy teljesen idegen jelmezt húz magára. Míg az első szakaszban óhatatlan a saját tükörképével való szembenézés, a másodikban az, hogy megértse egy másik élet, személyiség, élethelyzet titkait. Kőkemény lelki munka ez, sok-sok kérdést és sok választ is rejthet, főleg ebben a rohanó világban, egy összezavarodott kamasz számára.

Nehéz a tinédzserek szívéhez vezető út. A felnőtté válás rögös útja tele van gátlásokkal, a hormonok tombolása óhatatlanul szélsőséges érzelmeket válthat ki a gyermekből. Sokszor bezárkózik, hiába faggatja a szülő, nem mondja el, mi bántja. Egy-egy szituációs gyakorlat vagy szerep segíthet kinyitni a zárt kaput, indirekt módon megkönnyebbülést jelenthet, vagy megoldást kínálhat az érzelmi problémákra.

Egyebek mellett ezt ismerte fel Pankotai Tímea, a szolnoki Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára, aki hosszú évek óta dolgozik drámapedagógusként. Óráin gátlások oldódnak, beszédhibák mérséklődnek vagy tűnnek el, addig elhallgatott gondok kerülnek felszínre. Igazi lélekgyógyászat ez, ami talán a legfontosabb egy kamasz életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában