lezárult egy fejezet

2019.02.13. 07:00

Elárverezik a tiszaderzsi dinókat

Tavaly robbant a bomba: nem nyitja meg kapuit a D-Rex Dínópark. Az elmúlt hónapokban már gaz verte fel az egykori élményparkot, az őshüllők pedig árván álltak a falu határában. És ahogy várni lehetett, eladósorba kerültek a szebb napokat látott dinoszauruszok. Licitháború indult azért, hova költözzenek a több méteres monstrumok.

Ujvári László

A szép reményekkel született dínóparkot egy idő után hatalmas gaz verte fel, a figurákat pedig árverésre bocsátották.

Fotó: Ujvári László

Csendélet, néha méteres gazban álldogáló dinoszauruszok fogadják az Abádszalók felől Tiszaderzsre közlekedőket. Két évvel ezelőtt még nagy élet volt a parkban, munkát adott például a helyieknek. Három éve, 2016-ban alapították a derzsi dinóparkot. Nem olyan lett, mint amilyet vártak, kevésbé látványosan, de működött. Viszont tavaly már nem nyitott ki, rejtélyes okokból.

Azóta a település szégyenfoltja lett, a helyiek és környékbeliek pedig csak találgatták, mi lesz az életnagyságú őshüllők sorsa. Mint azt várni lehetett, a felszámolás után új gazdát és otthont keresnek a dinoszauruszoknak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén év elején licitre bocsátotta a megárvult dinókat.

– A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatósága január 22. napjára hirdetett nyilvános ingóárverést egy adózó adótartozása, valamint a Magyar Államkincstár megkeresése alapján köztartozás behajtása érdekében – kezdte hírportálunk érdeklődésére Csányi Péter osztályvezető, sajtóreferens.

Az árverés csak részleges eredménnyel járt. A tizenhárom meghirdetett dinoszaurusz közül mindössze három talált gazdát magának az árverésen. Információink szerint a legdrágábbra valahol ötmillió forint környékén indult a licit.

Bár úgy tűnhet, a megmaradt tíz őshüllő sorsa megoldatlan marad, az adóhatóság ezt cáfolja. Új licitet hirdetnek, és amennyiben szükséges, a dinoszauruszok csökkentett áron lesznek elérhetők.

– A hatályos jogszabályok alapján a megmaradt ingóságokra szükséges esetben, csökkentett árverési becsértéken, új ingóárverést kell kitűzni – közölték. Mint megtudtuk, az árverési vételár és a befolyt összeg adótitkot képez, így arról további információt nem kaptunk. Jelenleg ugyancsak adótitok, hogy az adóssal szemben mikor és milyen további eljárás lehetséges.

Egyébként a park két teljes szezont működött, a látogatószámok biztatóan alakultak. Azonban a színfalak mögött csak gyűltek a gondok. Egyre több negatív kritika, visszajelzés érkezett a látogatóktól. Elsősorban az irreálisan magas jegyárakat sokallták, ami nem volt arányban az ott kapott élménnyel. Másodsorban az ellátás és a körülmények is hagytak kívánnivalót.

A szép reményekkel született dínóparkot egy idő után hatalmas gaz verte fel, a figurákat pedig árverésre bocsátották.
Fotó: Ujvári László

Például nem volt megfelelő mellékhelyiség, csak mobil WC-k álltak rendelkezésre, problémás volt a vízvétel. A hirtelen bezárás mégis meglepetést okozott, kellemetlen helyzetbe hozva a települést és a helyieket. A park felszámolásával viszont lezárulhat ez a fejezet.

Hamarosan tehát ismét árverésen adódik lehetőség néhány életnagyságú őshüllő beszerzésére. Arra viszont készülni kell, hogy mélyen zsebbe kell nyúlnia annak, aki vásárolni szeretne. Igaz, kutyavásár csak egyszer volt Budán, dínóvásárból viszont úgy tűnik, legalább kettő lesz…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában