kisújszállás

2019.02.23. 07:00

Környezetkímélő energiaellátást biztosít az új beruházás

A Kumánia Gyógyfürdő nyári szezonban 90–100 kisújszállási és környékbeli család megélhetését biztosítja. Most az energiatakarékosság jegyében tesznek egy nagy előrelépést. A részletekről Zámbori Péter ügyvezetőt kérdeztük.

Daróczi Erzsébet

A szakemberek a távvezeték szerelési munkálatait végzik

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Egy hétre bezárták a fürdőt. Miért volt erre szükség?

– Minden fürdőt törvény kötelez az éves karbantartásokra. Mi harmadik éve február elején állunk le egy hétre, ekkor végezzük el a szükséges munkálatokat. Túl vagyunk egy tisztasági festésen, átvizsgáltuk a szaunákat, felújítottuk a gépészeti részt, felülvizsgáltuk a gyógyászati eszközeinket, a hotelt, a konyhát és azt éttermet pedig teljes egészében újrafestettük. Mindent megtettünk tehát azért, hogy a Kumánia-komplexum százszázalékos állapotban legyen.

– A fürdő felásott területén még most is dolgoznak a szakemberek.

– Már évek óta az 1-es számú termálkút kísérőgázát harmadik feles finanszírozással hasznosítjuk, egy gázmotor segítségével. A két egyházi fenntartású kollégiumot és a gimnázium épületét szolgálja ki a hulladékhő-hasznosítás. Ez a bérleti konstrukció 2021-ben jár le, akkor visszakerül az önkormányzathoz ez a hasznosítási lehetőség. A város egyrészt a környezettudatosság, másrészt a jelentős energiamegtakarítás miatt is hasznosítani kívánja a másik termálkutat, hiszen a hulladékhővel télen fűteni, nyáron hűteni tudunk.

– A pályázaton nyert összeget kipótolta az önkormányzat, így mintegy 250 millióból most a másik termálkút kísérőgázának hasznosítására épül egy kis erőmű. Ezzel és a napelemes hálózattal környezetkímélő energiaellátást tudunk biztosítani az önkormányzati tulajdonú, közvetlenül a fürdőtől 100–150 méterre lévő intézményekben: az Illéssy utcai bölcsődében, a védőnői szolgálatnál, a háziorvosi és fogorvosi rendelőknél, valamint a Kumánia irodáiban, a gyógytornateremben és a konferenciateremben. A hét elején a távhővezeték csöveit már lefektették, ez a fűtést és hűtést biztosítja majd. A ceglédi kivitelező elkezdte az elektromos kábelvezeték-hálózat kiépítését, s a jövő héten telepítik a bölcsőde épületének tetejére a napelemeket. A számítások szerint a beruházással 30–50 százalékos lesz a villany- és gázszámla-megtakarításunk, ami évi 10–12 millió forintot jelentene, ezt az összeget újabb fejlesztésekre fordíthatjuk.

A szakemberek a távvezeték szerelési munkálatait végzik
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Milyen projekteket terveznek még megvalósítani?

– Legnagyobb fejlesztésünk egy vadonatúj, kültéri termálmedence megépítése lesz, amelyet a kisújiak mellett a kempingbe érkező vendégek is régóta várnak már. Elvégre hiába szép és jól felszerelt a tóparti kemping, valamint az ifjúsági szálláshely, sokan azért mennek el tőlünk, mert nincs kültéri gyógymedencénk. Az önkormányzat ebben is segít bennünket, így bízom benne, hogy jövő ősszel már ebben, a kunsüveget formázó kültéri gyógyvizes medencében is tudnak pihenni a hozzánk érkező vendégek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában