SZOLNOK/DEBRECEN

2019.02.21. 07:00

Tárgyalnak a szolnoki Gazdálkodási Kar átalakulásáról

A tervek szerint egészségtudományi és műszaki képzéssel is bővülhet a jövőben a szolnoki gazdaságtudományi képzés. A 2016-tól a kecskeméti székhelyű Neumann János Egyetemhez tartozó szolnoki Gazdálkodási Kar ugyanis a Debreceni Egyetemhez került, így azok a diákok, akiket idén még a Neummanra vettek fel, szeptembertől hivatalosan már a Debreceni Egyetem hallgatói lesznek.

Molnár-Révész Erika

Szalay Ferenc (balra) és Szilvássy Zoltán átadták egymásnak az egyezményeket

Fotó: Beküldött fotó

Tartózkodás és ellenszavazat nélkül mondott múlt hét csütörtökön igent a Neumann János Egyetem Szenátusa arra, hogy megkezdődhetnek a szolnoki Gazdálkodási Kar integrációjával kapcsolatos tárgyalások a Debreceni Egyetemmel.

– Ez azt jelenti, hogy a szolnoki campus mindenestől, ingatlanjaival, oktatóival, vagyis a jelenlegi Gazdálkodási Karral a Debreceni Egyetem részévé válik amikor az integrációs tárgyalások befejeződtek, és az elképzeléseket a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja.

– Ezek után már nem leszünk „szolnoki kar”, mert a Debreceni Egyetemnek már van önálló Gazdaságtudományi Kara. A nevünk valószínűleg az lesz, – de ez csak előzetes elképzelés – hogy Debreceni Egyetem Szolnok Campus – vázolta a jövőt dr. Szabó Attila, a jelenlegi szolnoki kar megbízott dékánja.

Elmondta, a Debreceni Egyetem elképzelése és szándéka az, hogy a meglévő gazdaságtudományi képzési portfólió egészségtudományi képzéssel és műszaki képzéssel is bővüljön majd.

A Gazdálkodási Kar meglévő három tanszéke, vagyis a Kereskedelem, Marketing és Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék, a Közgazdasági, Pénzügyi és Menedzsment Tanszék, valószínűleg az egyesülést követően tanszéki csoportokká alakulnak át, illeszkedve a Debreceni Egyetem szervezeti struktúrájához.

Szalay Ferenc (balra) és Szilvássy Zoltán átadták egymásnak az egyezményeket még február elején
Fotó: Beküldött fotó

– Hogy az átalakítások konkrétan mikor következnek be, az a Debreceni Egyetem döntése lesz. Értelemszerűen ez 2019-től még nem lehetséges, mert a napokban lett vége a felvételi jelentkezésnek, és még mi Neumann János Egyetemként hirdettük a szakjainkat.

– De az, aki idén bekerül az egyetemre és Szolnokot jelölte meg, ő már szeptemberben gyakorlatilag a Debreceni Egyetemre iratkozik be, illetve a meglévő hallgatóink is automatikusan átkerülnek a Debreceni Egyetem alá – tette hozzá a dékán.

Újraindul az angol nyelvű képzés

– Jelenleg a Gazdálkodási Karon huszonnyolc oktató dolgozik, és közel ugyanennyien a működtetői, üzemeltetői oldalon. Elbocsátás nem várható, ők mind a Debreceni Egyetemhez kerülnek át.

Az, hogy pluszban, az egészségügyi és a műszaki képzés miatt hány oktatókra lesz még szükség, ezt szintén a Debreceni Egyetem dönti majd el – hangsúlyozta dr. Szabó Attila megbízott dékán.

Hozzátette, a gazdaságtudományi területen újraindul az angol nyelvű képzés is, a Debreceni Egyetem célja ezzel, hogy több külföldi hallgatót vonzzanak Szolnokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában