elégedetlenek a közbiztonsággal

2019.02.22. 13:50

Ötpontos beadványt fogalmaztak meg a jászapáti lakosok

A közbiztonság volt az egyik meghatározó témája a februári képviselő-testületnek Jászapátin. Ugyan nem a megszokott módon, a rendőrségi beszámoló kapcsán merült fel a téma a tanácskozáson, hanem a lakosok éltek állampolgári jogukkal, és szót kértek az ülésen. Öt pontból álló beadványt fogalmaztak meg a város élhetőbbé tétele érdekében.

Illés Anita

Rusvai László a képviselő-testületi ülésen olvasta fel azt a beadványt, melyet már több mint háromszáz lakos írt alá

Fotó: Illés Anita

Pontosan egy héttel ezelőtt tartotta soros testületi ülését a várost vezető grémium. A kérdések, bejelentések sorában szólalt fel Rusvai László, aki a helyi lakosok problémáit olvasta fel, amit egy ötpontos beadványban fogalmaztak meg. Több mint háromszáz aláírást gyűjtöttek.

– A város közbiztonsági helyzete kedvezőtlenül alakult az utóbbi időben, mindennemű bűnügyi statisztika ellenére is. A bőrünkön érezzük. Mindennapos a lakatlan házak lebontása, a lakott ingatlanok fűtésre alkalmas részeinek eltulajdonítása, a betörések, a lopások – tárta gondolatait a képviselő-testület elé Rusvai László. Hozzátette, mindez negatívan hat az ingatlanok értékére.

A beadvány többi pontja kitért az orvosi praxisok kérdésére, miszerint a közeljövőben több megszűnhet nyugdíjazás és elköltözés miatt. Úgy vélik, katasztrofális következményekkel járhat, ha háziorvosi ellátás nélkül maradna a város. A lakosok szerint gondozatlan, szemetes a település, gazdátlannak tűnik a város. Áldatlan állapotok uralkodnak a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén. A belterületi utak kapcsán megfogalmazták, hogy szükség lenne azok átfogó felújítására. A beadványt aláírók a kóbor, gazdátlan ebek befogására is megoldást sürgettek. A polgármester átvette a kérdéseket, a beadványra adott választ természetesen a későbbiekben közöljük.

Rusvai László a képviselő-testületi ülésen olvasta fel azt a beadványt, melyet már több mint háromszáz lakos írt alá
Fotó: Illés Anita

Farkas Ferenc polgármester reagálva az elmondottakra: természetesen válaszolni fognak, ha ezt a levelet iktatják az önkormányzatnál.

– A személyes adatkezelési jogszabályok változtak, ezért direkt módon, az összegyűjtött aláírásokat nem tudom átvenni a képviselő-testületi ülésen. Ha postai úton megérkezik, feltüntetve rajta az aláírásgyűjtő neve, aki vállalja az adatkezelés pontos jogszabály szerinti meglétét, így át tudják venni – mondta el a városvezető. A közbiztonság kapcsán hozzátette, valóban vannak bűnesetek Jászapátin, ezt nem tagadja, nem titkolja senki, ugyanakkor az elmúlt tíz, tizenöt évhez viszonyítva nem több a bűnesetek száma, sőt a bejelentett bűncselekmények száma egyre kevesebb.

Intézkedett a készenléti egység

Az ülésen Borbás Zoltán képviselő is szót kért, hogy felolvassa Pócs János országgyűlési képviselő levelét. Ebben a képviselő kifejtette, hogy fontos a közbiztonság kérdése, azon túl, hogy az országos média jóvoltából már szélesebb körben is felfigyeltek a várost lejárató, botrányt keltő közbiztonsági hangulatkeltésre. Fontos Jászapáti közbiztonsága, valamint az emberek szubjektív biztonságérzete.

Erre tekintettel kérte a kiemelt, folyamatos, rendőrségi készenléti egység jelenlétét és intézkedését a városban. A készenléti egységek jelenlétének tényadatai a következők: csaknem 700 igazoltatást végeztek a városban, a bejelentett bűncselekmények száma több év átlagához képest közel hatvan százalékkal csökkent. A bejelentett bűncselekmények közül a felderítetlen esetek száma a nullához közelít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában