SZOLNOK

2019.02.05. 15:53

Szolnokon is megemlékeztek a civilek napjáról

A CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat, mint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Információs Centrum (CIC) cím birtokosa, nyílt napi programokkal csatlakozott az országos kampányhoz.

Kovács Berta

Civil díjas egyesületek vezetői: (balról) Fehérváry Tünde, Pesti Zoltánné, Rigó Etelka és dr. Krizsán Józsefné

Fotó: Kovács Berta

– Több mint 20 éve ünnepeljük február 1-jén a civilek napját – hívta fel rá a figyelmet dr. Molnár Beáta, a CIC elnöke.

– Magyarországon mintegy 61 ezer civil szervezet létezik, amelynek célja a társadalom, a közösségek szolgálata, az állami, önkormányzati feladatok ellátásának segítése.

– A kormányzat támogatja és segíti a helyi közösségekért tevékenykedő civil szervezeteket, egyrészt azzal, hogy évről évre egyre növekvő állami forrást biztosít a civil szférának, másrészt azzal is, hogy civil információs centrumokat működtet minden megyében, illetve a fővárosban.

A civilek napja alkalmából hagyományteremtő céllal Jász-Nagykun-Szolnok megyei Civil díjat alapított a CIC, a civil szektorban tevékenykedők munkájának elismerésére.

A díjat olyan megyei vagy Szolnok városi civil szervezetek, illetve vezetők kaphatják, akik kiemelkedő civil tevékenységet végeztek a megyében vagy a városban.

– Reményeink szerint ennek az elismerésnek a presztízse az évek folyamán egyre inkább nőni fog – adott hangot bizakodásának dr. Molnár Beáta.

– Közzétettük a felhívást, amire rengeteg jelölés érkezett be. A javaslatok elég széles spektrumát ölelték fel a szervezetek tevékenységének. A szociális területről, az oktatás és környezetvédelem területéről érkezett sok jelölés, és számosan ajánlottak általános érdekvédelmi szervezeteket.

Civil díjas egyesületek vezetői: (balról) Fehérváry Tünde, Pesti Zoltánné, Rigó Etelka és dr. Krizsán Józsefné
Fotó: Kovács Berta

– Ötfős munkacsoport döntött arról, hogy a jelöltek közül ki kapjon első alkalommal díjat. Ez nem is volt egyszerű feladat, hiszen minden felterjesztett civil szervezet nagyon értékes munkát végez.

– Végül az alapján rangsoroltuk őket, melyikük végez Szolnokon és a megyében is kimagasló tevékenységet, és adott esetben országosan is elismert programjaik vannak.

– Jövőre azonban megváltoztatjuk a kiírást – hívta fel rá a figyelmet –, így szélesebb merítéssel még szélesebb körből tudunk majd jelöléseket fogadni és bővül az elbíráló bizottság létszáma is.

Az idei évben négy díjat ítéltek oda.

Az 1954-ben létrejött Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Szolnok Megyei Szervezete, a 2004. évben a Vakok és Gyengénlátók JNSZ Megyei Egyesülete, amely segíti a megyében élő látássérültek életminőségének javítását.

Elemi Rehabilitációs Központot üzemeltetnek, ahol olyan programokat nyújtanak a sorstársaknak, mint látástréning a funkcionális látással rendelkezők részére, segédeszközök használatának megismertetése, Braille-írás és -olvasás oktatása.

A „Civilek útján” élő társasjátékban a csapatkapitányok dobtak jókora kockával
Fotó: Kovács Berta

Kiemelkedő programjuk a Bőröndbe zárt sötétség, a Láthatatlan vacsora, a Fények vakondja. Több társadalmi szemléletfejlesztő projekt partnerei is a megyében. A díjat Pesti Zoltánné elnök vette át.

A Benkő Gyula Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület 1984 óta működik. A Kaán Károly Természet- és Környezetismereti verseny megálmodója és kivitelezője. 1992 óta 400 iskolával, 19 megyében és Budapesten szervezi az országos versenyt.

Oktatóközpontot létesítettek és működtetnek a környezetvédelem jegyében. Mára már a Nemzeti Erőforrás Minisztérium is elismeri országos oktatási és környezetvédelmi munkájukat. Az elnök asszonynak Tóth Albert és Kárász Imre társszerzők közreműködésével Környezet és tehetséggondozás címmel jelent meg jubileumi könyve.

A versenyt egyébként 1995-ben Környezetünkért díjjal, 1999-ben Pro Natura díjjal, a 2000. és 2013. évben Enikő-díjjal, a 2016. évben Juhász-Nagy Pál-emlékéremmel jutalmazták. Az elismerést dr. Krizsán Józsefné elnök vette át.

A Bizalom Mentálhigiénés Egyesület 1990 óta működik, amely a mentálhigiénés kultúra fejlesztését tűzte ki célul. Tagja a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Országos Szövetségének. Tizennyolc településen működnek.

A fiatalabb korosztálynak a Sky Riderz együttes zenélt.
Fotó: Kovács Berta

Tagjai képzett telefonos ügyelők, akik az év minden napján napi 24 órában végzik önkéntes munkájukat. Az elmúlt 30 év alatt 141 segítő végzett munkát, 23 aktív ügyelő lát el 24 órás szolgálatot. Tavaly 19 ezer 651 hívást fogadtak.

Az egyesület munkája pótolhatatlan, egykori vezetőjük, Egedi Ilona országosan elismert szaktekintély a témában. A Civil díjjal járó oklevelet a társelnök Rigó Etelkának adták át.

Az Én Is Vagyok Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesületének célcsoportja a megyében élő súlyosan mozgássérült és halmozottan fogyatékos gyermekek, az őket nevelő szülők, illetve fogyatékos fiatalok, felnőttek.

Azon dolgoznak, hogy ők minél teljesebb életet élhessenek. Kiemelkedő, a társadalom szemléletformálását célzó projektjük a városban az ÉLET-ÚT-ESÉLY Projekt, melyet folyamatosan működtet a vakok és gyengénlátók megyei egyesületével.

Közösségi házat üzemeltetnek, sérült gyermekek és családjaik számára nyújtanak komplex tanácsadást. A díjat Fehérváry Tünde elnök vette át a CIC vezetőjétől.

A jeles nap alkalmából gondoltak a fiatalok bevonására is: délelőtt középiskolás diákok különleges formában ismerkedhettek a civilség lényegével, egy egyesület alapításának mikéntjével. A Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrummal és az Újnemzedék Központtal együttműködve közel 100 fiatalt vontak be a programba.

A diákok négy csoportba osztva, élő társasjáték résztvevőiként válaszoltak meg civil világgal kapcsolatos kérdéseket, és alapították meg saját egyesületeiket Tóth Kata közösségi koordinátor vezényletével.

Flashmob és műsoros est volt

Napközben Szolnokon, a Hild téren flashmob formájában szóróanyaggal és ajándékkal lepték meg az arra járókat, hogy megismertessék őket a Civil Információs Centrum tevékenységével.

A délutáni, kora esti program pedig a közösségépítés jegyében zajlott: a fiatalabb korosztályt megcélozva a Sky Riderz együttes adott zenés műsort, majd az idősebbeknek a Kaméleon Társulat improvizációs előadása biztosított szórakozási lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában