galériával

2019.02.09. 08:30

Új helikopterszimulátort adtak át Szolnokon

Helikopterszimulátort adtak át ünnepélyes keretek között pénteken Szolnokon. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison megtartott eseményen dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta, egyedülálló képességet hoztak létre a térségben, francia támogatással.

Hutter Zsófia

Fotó: Fodor Orsolya

– A honvédelmi és haderőfejlesztési program újabb állomásához érkezett – kezdte dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter. – Olyan képességre tehettünk szert, mely elengedhetetlen lesz Magyarország és a magyar katonák szempontjából. Sőt, bízom benne, hogy más nemzet pilótaképzésében is részt tudunk venni.

A miniszter hozzátette, hazánk és a Magyar Honvédség olyan fejlesztésen megy keresztül, mely példaértékű Európában is. Ennek részeként 2018 végén francia támogatással az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra érkezett egy, a régióban egyedülálló helikopter harcászati szimulátor.

Az eszköz bevonása a Magyar Honvédség helikopterszemélyzetének harcászati kiképzésére 2017 márciusa óta folyamatban van, de ezeket a képzéseket eddig külföldön valósították meg.

Az új, Magyarországra telepített szimulátornak köszönhetően a közel egymilliárd forint összértékű rendszer mára költséghatékonyan alkalmas a szárazföldi erők támogatásában részt vevő forgószárnyas gépszemélyzetek kiképzésére itthon.

Ennek eredményeképpen mostantól a szolnoki bázis nemcsak hazai, hanem nemzetközi színtéren is kiemelt helyszín lesz Európában a helikoptervezetők kiképzése és a kezelőszemélyzet felkészítése terén.

A szimulátorberendezések mára a modern harcászati kiképzés alapvető eszközei, mert a földi, vízi és légi célpontok elleni harci feladatok gyakorlásához nélkülözhetetlenné váltak.

A most rendszerbe állított szimulációs berendezés a kornak megfelelő szintű technológiával biztosítja, hogy a katonák a lehető legfelkészültebben nézzenek szembe azokkal a kihívásokkal, melyeket a mai modern hadviselés eléjük állít.

Ez a szimulátor minden, a Magyar Honvédségben rendszeresített helikoptertípust képes modellezni, és a jövőben beszerzett eszközök és fegyverrendszerek paraméterei szerint bővíthető.

A szimulációs eszköz egy teljesen valósághű virtuális hadszínteret alkot meg, így a katonák gyakorolhatják és begyakorolhatják a valós szolgálat során előforduló helyzeteket.

Képes bármilyen földrajzi és éghajlati környezetet imitálni, valamint bármilyen évszakra és napszakra jellemző feltételeket biztosítani a helikopter személyzetének gyakorlásához.

Fontos előnye a költséghatékonyság, ugyanis a taktikai felkészítések során nincs szükség a tényleges felszállásra, és a fegyverzeti rendszer kezelői sok ezer lőszer ellövése nélkül tudják gyakorolni feladataikat.

Az eszköz segíti a katonák összekovácsolódását, erősíti a támogatandó szárazföldi erőkkel való együttműködést, amihez korábban összehangolt és költséges gyakorlatokra volt szükség.

Fontos képessége még a szimulátornak, hogy a gyakorlat minden elemét rögzíteni tudja, így utólag visszanézhetőek és kielemezhetőek a szimulációk, ezzel is könnyítve a személyzet tapasztalatainak és ismereteinek bővítését.

Az ünnepélyes átadáson jelen volt Szalay Ferenc polgármester is, valamint Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete is, aki kiemelte, nagy öröm számukra, hogy a Magyar Honvédség ismét egy francia céget választott a felszerelésének beszállításához.

– Ez bizalom mind a gyártó, mind Franciaország felé. És biztos vagyok abban is, hogy a jövőben is együttműködünk majd azért, hogy fejlődjön a védelem Európában – hangsúlyozta a nagykövet asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában