SZOLNOK/SZEGED

2019.03.14. 19:53

Majdnem 24 órán át nem hívott mentőt a feleségéhez

A Szegedi Ítélőtábla megváltoztatta az emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt egy szolnoki férfi ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék elsőfokú ítéletét. A vádlott emberölés bűntettének kísérletét segítségnyújtás elmulasztása bűntettének minősítette, és a vádlottal szemben kiszabott büntetés mértékét 5 évről 2 év 6 hónap börtönre enyhítette.

Forrás: Shutterstock

A Szegedi Ítélőtábla a szülői felügyeleti jog megszüntetésére vonatkozó rendelkezést is mellőzte a jogerős döntésével. Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott semmilyen formában nem kívánta a felesége halálát, meg sem fordult a fejében, hogy az asszony meg is halhat, ezért nem bűnös emberölés bűntettének kísérletében.

Ugyanakkor, mint férjet, speciális segítségnyújtási kötelezettség terhelte, aminek még a gyermeke felszólítása ellenére sem tett eleget, amikor hosszú ideig hagyta orvosi segítség nélkül az arra rászoruló asszonyt. Így bűnössége segítségnyújtás elmulasztásában megállapítható.

Ezért indokolt és a büntetési célok megvalósulásához elegendő a 2 év 6 hónap börtönbüntetés. Ugyancsak bűnös a vádlott kiskorú veszélyeztetésében, mert az édesanyjáért aggódó gyermek kérésének nem tett eleget, a gyermekkel a krízishelyzetben nem foglalkozott.

Az ítélőtábla azért nem tartotta indokoltnak a szülői felügyeleti jog megszüntetésére vonatkozó rendelkezést, mert a gyermek már elmúlt 16 éves, hamarosan nagykorú lesz, és jelenleg egyébként sem az apjával él. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Az ügyről a Szegedi Ítélőtábla sajtóosztálya számolt be hírportálunknak.

A vádlott és felesége közös gyermekükkel együtt éltek Szolnokon. Házasságuk 2013-ra megromlott, aminek részben anyagi okai voltak, de az asszony azt is sérelmezte, hogy megítélése szerint a vádlott szülei túlságosan beleszólnak az életükbe, és a férje nem mer ellentmondani nekik.

A veszekedések hangos szóváltásokban merültek ki, tettlegességre nem került sor közöttük. 2013. október 19-én a déli órákban a feleség fejfájásra panaszkodott, majd délutánra a kialakult hipertóniás krízis következtében olyan mély álomba merült, hogy a férje nem tudta felébreszteni.

A feleség anyja ekkor már másodszor kereste a lányát, de a vádlott azt mondta, hogy az asszony alszik, később majd felkeresik. A kora esti órákban a vádlott a gyermekével el is ment az anyósához úgy, hogy otthon magára hagyta a kanapén fekvő sértettet, és azt mondta az anyósnak, hogy a lánya tévézés miatt maradt otthon.

Amikor hazaért a vádlott a kislányával, azt látták, hogy az asszony még mindig alszik, valamint azt, hogy időközben hányt. A kislány megkérte az apját, hogy hívjon segítséget, de a vádlott ennek nem tett eleget.

Amikor az anyós újra telefonált, a vádlott azt a valótlanságot állította, hogy a lánya és az unokája vásárolni mentek, ezért nem tud velük beszélni. Este a vádlott úgy ment aludni, hogy a sértettet magára hagyta a lakás nappalijában, és a kislányát sem nyugtatta meg. Pedig a gyermek akkor már nagyon félt.

Másnap reggelre az asszony már hányadékában és vérében feküdt a kanapéról a földre esve. A férje sikertelenül próbálta felébreszteni, miközben a lánya arra kérte, hogy hívjon orvost. Azon a délelőttön a nő anyja többször is akart beszélni a lányával telefonon, de a férfi egyik alkalommal sem tájékoztatta őt az állapotáról.

Végül az apa a kislánya többszöri kérésre felhívta a mentőket, akiknek azt állította, hogy a felesége gyógyszer túladagolás következtében rosszul lett.

A kórházba szállítás után megállapították az orvosok, hogy az asszony agyvérzés miatt lett rosszul, csak a szerencsének köszönhető, hogy életben maradt. Ugyanakkor a nő jobb oldali végtagjai lebénultak, beszédképessége károsodott, majd a rehabilitációs kezelése során, 2014. december 1-én, a nagykőrösi kórházban, szívinfarktus következtében meghalt. Halála nincs okozati összefüggésben a 2013-ban történt agyvérzéssel.

A vádlott azzal, hogy 2013. október 19-én és 20-án közel 24 órán keresztül a gyermeke kérése ellenére nem nyújtott segítséget a rosszul lévő feleségének, a szülői kötelezettségét súlyosan megszegte, és veszélyeztette a kislány erkölcsi, szellemi fejlődését.

A szándékosságot feltételezte a törvényszék

Emberölés bűntettének kísérletében és kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2018. május 28-án K. P. vádlottat, és ezért őt 5 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Emellett a bíróság a vádlott szülői felügyeleti jogát kiskorú gyermeke felett megszüntette.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában