Rákócziújfalu

2019.03.21. 06:56

Felnőttek között lett dobogós sütijével a hetedikes Vivien

Kicsik között a legnagyobb, de legalábbis a legügyesebb kezű konyhatündér Tóth Vivien. A Rákócziújfaluban élő kislány nemrégiben a településen szervezett süteménysütő versenyen bizonyított. Gyermekként, felnőttek között állhatott fel a dobogóra.

Joó Zsuzsa

– Non plus ultra. Ez a süti neve, melyet a versenyre készítettem. Legalább öt adagot sütöttem, szerintem több száz darab sült ki – meséli a most hetedikes Tóth Vivien.

A kislány édesanyjától leste el a főzés-sütés tudományát már évekkel ezelőtt. Mára gyakorlatilag mindent megfőz vagy megsüt, bár azt mondja, a sütemények közelebb állnak a szívéhez.

– Sokszor szakácskönyvből sütök, mert szeretem az újdonságokat. Már sok-sok könyv sorakozik a polcomon, legalább húsz darab. Aztán, ha megunom, bekapcsolom a tévét és valamilyen főzős csatornán próbálok ötleteket gyűjteni az újabb és újabb édességekhez – meséli Vivi, megsúgva, a „konyhafőnökös” műsort kifejezetten szereti.

Már azon is gondolkodott, milyen jó lenne elindulni egy ilyen versenyen neki is, bár ehhez még bátorságot kell gyűjtenie.

A Non plus ultra sütemény egyébként Vivien kedvence. Egy „hibája” van a desszertnek: sokáig tart elkészíteni. Vivi is egész délelőtt, órákon keresztül gyúrta, nyújtotta, szaggatta a tésztát, verte a tojáshabot és sütötte a korongokat.

Az ifjú cukrász édesanyja, Tóthné Kovács Hajnalka nagyon büszke lányára, aki gasztronómiai „tudományát” kizárólag az édesapától és anyától leste el, nagyszülők hiányában. Bizony, a Tóth családban a férfiak is szívesen fognak fakanalat a kezükbe!

Tóth Vivien, a Herman Ottó Általános Iskola diákja évek óta egyedül süti a család süteményeit
Fotó: Beküldött fotó

– Vivi évek óta maga süti azokat a névnapi és születésnapi finomságokat, melyeket aztán bevisz az iskolába, hogy megkínálja a társait. Igen, a szülinapi tortát is maga készíti el! – meséli Hajni.

Kérdésünkre, melyek lánya kedvenc receptjei, az édesanya elmondja, fia karácsonyra készített a „csajoknak” (azaz Vivinek és Hajninak) a legnépszerűbb családi receptekből egy lefűzött kis könyvet, leggyakrabban abban keresgélnek, abból választanak.

– Esetenként együtt sütünk, de a legtöbbször Vivi önállóan mozog a konyhában. Sokszor szóba kerül, hogy mi lesz majd Viviből, ha nagy lesz. Az a gond, hogy hiába szeretne cukrász lenni, valószínűleg nem lehet az, mert a megerőltetéstől dudor alakul ki a csuklóízületeiben. Így hát hobbi marad a cukrászat.

A süteménysütő versenyt egyébként egy hagyományos disznóvágás részeként hirdették meg a faluban. Erre bárki jelentkezhetett. Huszonötféle süteménnyel neveztek be a helyi asszonyok – köztük Vivien volt a legfiatalabb. Így hát különösen szép eredmény a kislány harmadik helyezése.

Non plus ultra

Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt

12 dkg vaj

3 dkg porcukor

1 kávéskanál só

1 teáskanál vanília kivonat

2 db tojássárgája

1 evőkanál tej

Hab hozzávalói:

2 db tojásfehérje

15 dkg (por)cukor

Töltelék:

sárgabaracklekvár

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (először a sütőporral elkevert liszthez morzsoljuk a szobahőmérsékletű vajat), majd fél órára hűtőbe tesszük. Vékonyra nyújtjuk és kiszúrjuk őket egy kisebb, 2-3 centis szaggatóval.

A habhoz felverjük a cukrot a tojásfehérjével, melyet akár egy kis vaníliás cukorral is ízesíthetünk. Mindegyik kerek lapra egy kávéskanálnyi habot helyezünk. Kizsírozott tepsibe fektetjük a habos korongot, majd 170 fokon 10–12 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha a tészta kihűlt, két korongot lekvárral összeragasztunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában