JÁSZKUNSÁG

2019.03.13. 14:00

Itt az allergiaszezon: kezdődik a tüsszögés

Akár egészen súlyos szövődményekkel is járhat a kezeletlen allergia, amely egyre több lakost érint megyénkben is. A legtöbben még mindig a késő nyártól virágzó parlagfűre érzékenyek, ám sokan már most szenvednek a tünetektől, hiszen néhány allergén növény már márciusban elkezdte szórni a pollenjeit.

Molnár-Révész Erika

A szűnni nem akaró prüszkölés az allergia egyik leggyakoribb velejárója

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Még a jégvirágra is allergiás vagyok – tréfálkozik Nagy Béla, pedig koránt sem vicces a helyzete. A szolnoki férfi havonta több ezer forintot költ el allergia elleni gyógyszerre, melyet már akkor elkezd szedni, mielőtt az első virágok előbújnak.

– Kipróbáltam már jó néhány népi módszert is, de csak a gyógyszer hat. Ez viszont napközben gyakran elálmosít, így nagyon várom már, hogy valamilyen új módszert, megoldást találjak végre a problémámra.

Az allergia krónikus betegség. Jellemző tünetei a szénanátha, a szemviszketés, a könnyezés, a duzzadt nyálkahártya, és súlyosabb esetben asztmás tünetek, ezért tanácsos minél előbb igénybe venni szakember segítségét.

Míg Béla szinte egész évben küzd a betegséggel, Horváth Ágnes csak augusztusban, a parlagfűszezon idején tapasztalja a kellemetlen tüneteket.

– Körülbelül augusztus elejétől a végéig folyik az orrom, viszket és könnyezik a szemem, tüsszögök. Nem szoktam előtte gyógyszert szedni, csak amikor már megjelennek az első tünetek. Ami sokat segít az az, hogy gyakrabban mosok hajat és cserélek ágyneműt – sorolja a bevált módszereket.

A szűnni nem akaró prüszkölés az allergia egyik leggyakoribb velejárója
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Van olyan is, akinél étkezése megváltoztatása segített legyőzni a pollenallergiát.

– A testvérem már nagyon súlyos tüneteket produkált, végül ráment a tüdejére az allergia. Egyik évben a szezon előtt két-három hónapig kiiktatta az étrendjéből a húst, a tejtermékeket és az olajos magvakat.

— Sok gyümölcsöt, rizst és zöldséget evett, és csodák-csodájára, egy évig teljesen tünetmentes volt, csak öt év múlva tértek vissza – fokozatosan – a korábbi tünetek – meséli Hajnalka.

Az érintettek számára megterhelő lehet a többféle allergén együttes jelenléte és a magas pollenkoncentráció. Az arra érzékenyeknél a levegőbe kerülő pollenszemek miatt a tünetek felerősödhetnek, ezért már a megjelenésük előtt érdemes megkezdeni a terápiát.

Hasznos a megelőzés is, magas pollenszám esetén kerülni kell a kültéri szabadidős tevékenységet. Ajánlott naponta lefekvés előtt hajat mosni, gyakrabban kell takarítani a lakást, többször cserélni és mosni a ruha-, illetve ágyneműket.

Érdemes a gépkocsikba új pollenszűrőt szerelni. Emellett fontos a pollennaptár és pollenjelentés követése, és a saját kezelőorvos tanácsainak kikérése – tanácsolja a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Folyamatos az allergének jelenléte

A napokban már elkezdődött a különböző allergiát okozó növények virágzása, melyek folyamatosan nyílnak, egészen ősz végéig.

– Márciusban az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja érhet el magas szintet a megyében, de alacsonyabb koncentrációban más allergének is megjelennek a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma alacsony marad.

— Ezt követően várható a platán, a kőris, május közepétől a fűfélék, majd júniusban a hársfa, utána az útifű, a csalánfélék, a libatopfélék, végül pedig az üröm és a parlagfű virágzása.

— Utóbbi két növény a szezon végéig virágzik, pollenjük egészen addig megtalálható a levegőben – válaszolta kérdésünkre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában