jászkunság

2019.03.24. 20:00

Megyénk gazdái alkalmazkodnak a természethez

– A 2018-as esztendő a gazdák számára nagyon szélsőséges volt, először nagyon komoly belvízkárral kezdődött, ami miatt másfél hónappal később indulhatott el a határban a vetés. E miatt a későbbiekben nagy hátrányt szenvedtek a növények. Ha időben történik a vetés, az aszálykárt el tudtuk volna kerülni – mondta hírportálunknak Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) és a MAGOSZ a megyei elnöke.

Daróczi Erzsébet

A megyebeli gazdák igyekeznek több lábon állni – mondja Hubai Imre Csaba.

Fotó: Daróczi Erzsébet

A szakember szerint a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézete a tájhoz és a szélsőséges időjárási viszonyokhoz jól alkalmazkodó nemesített vetőmagvai sokat segíthetnek abban, hogy minél kisebb legyen a kára a karcagi gazdáknak.

– Megyénk gazdái is igyekeznek alkalmazkodni a megváltozott éghajlathoz, de nem könnyű a megszokott vetésváltóról másikra az átállás – állítja a szakember, aki szerint a pályázati forrásoknál a fő csapásvonal is átalakult.

– A minél magasabb szintű feldolgozottság és az állattelepek fejlesztése a támogatott célt. Az energia-racionalizálás, a megtermelt növények feldolgozottsági szintjeinek növelése érdekében üzemfejlesztésekre, a munkákhoz géppályázatokra és tanyafejlesztési programokra pályáztak a térségünk gazdái.

– Folynak állattenyésztési-telep fejlesztések is. Igyekeznek több lábon állni a gazdatársaim, így a vetőmagtermesztés is elindult. S mivel adott a térségünkben a jó minőségű öntözővíz, így az öntözésfejlesztés is a főbb terveik között szerepelt a tavalyi évben, mert ez is hozzájárul a termelésbiztonsághoz.

– A korábbi évekhez képest a feldolgozottsági szint emelkedésével, a tárolás biztonságával adott a termelés hatékonysága és a gazdák életfeltételeinek a biztonsága.

– Az értékesítés terén megyénkben is elkezdődött a gazdaszövetkezetek megalakulása, amely a megtermelt javak minél jobb értékesítésében segít.

A megyebeli gazdák igyekeznek több lábon állni – mondja Hubai Imre Csaba.
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Megyénk mezőgazdasági iskolái – Karcag, Kenderes, Törökszentmiklós – megfelelő szintű képzést adnak a fiataloknak ahhoz, hogy később családi gazdálkodóként dolgozzanak, így a megfelelő utánpótlás is biztosított.

– A diákok az iskolában megtanulják a növényi életfeltételeket, a korszerű termesztési, feldolgozási technikákat, ami biztató a jövőre nézve – fogalmazott a NAK megyei elnöke, aki szerint az idei év sem lesz könnyű a gazdáknak, hiszen az őszi gabonákat nagy szárazságban vetették el.

– Bár év végén jött rájuk csapadék, így behozták az elmaradást, de a korai talajmunkákra, vetésre oda kell figyelni, hogy eredményes legyen a gazdálkodás. A márciusi por, a májusi eső aranyat ér, s ez biztató a gazdák számára – állítja Hubai Imre Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában