csalás

2019.03.03. 06:55

Olcsó csatornázással akarják rászedni a megyeieket a házalók

A házalókat a legtöbb településen nem fogadják tárt karokkal.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Sok helyütt kifejezetten tiltják e vándorkereskedést. Ennek ellenére próbálkozók akadnak. Múlt héten például Cibakházán, ahol rendkívül „jutányosan” csatornáztak volna a házalók.

— Egy sötét furgon állt meg a kerítésünk előtt — meséli Fekete Géza, Cibakháza alpolgármestere. — Kiszállt egy férfi, alaposan végignézte az esőcsatornát a házunkon.

– Majd kijelentette, igencsak elhasználódott, de egy percet se aggódjunk, mert ő ezt két óra alatt le is cseréli egy újra. A furgonból elővett egy tetszetős, barnára festett alumínium ereszcsatorna-elemet, hogy megmutassa, milyen anyaggal dolgoznak. Húszezer forintot kért a munkáért összesen – folytatja Fekete Géza.

Aki valaha csatornázta már a házát, tudja, a húszezer forint nevetségesen kevés összeg. Géza a megdöbbenéstől egy szót sem szólt a „hihetetlen jutányos” árra.

Háromszázezer forintra ugrott a költség

– Közben a fickó elkezdte alullicitálni a saját árát. Előbb tízezer, majd nyolcezer forintra csökkentette a költséget. És hogy hol van a kutya elásva? Ott, hogy erre az alkura nincsen tanú. Ha valaki kéri a munkát, utólag derül ki, hogy az ár méterre vonatkozott, nem az egész ház csatornázására!

Így rögtön háromszázezer forintra ugrik a költség. És innentől kezdődnek a kellemetlenségek: a vita, a kiabálás, rendőr hívása. Jól nem lehet belőle kijönni – vélekedik a férfi, aki rövid úton küldte el a házalókat, majd azonnal internetes felhívásban figyelmeztette a helyieket, ne dőljenek be a kereskedőknek!

Csak műanyagot talált az elektromos fűrészben

Cibakházán egyébként helyi rendelet tiltja a házalást a korábbi rossz tapasztalatoknak „köszönhetően”. Legendás történet, amikor számos lakosnak sikerült olyan elektromos fűrészt vásárolnia, melynek a belseje teljesen műanyag volt.

Ma már a közterület-felügyelő is figyeli a vándorkereskedőket, sőt, térfigyelő kamera is rögzíti a faluba behajtó autókat. Állítólag az önkormányzatnak már listája van a rendszámokból…

Helyi rendeletet hoztak védekezésül

Több más megyei település is kitiltotta a házalókat. Szászberken például csak a polgármesteri hivatal engedélyével lehet árusító tevékenységet folytatni, és ezt a község bejáratainál táblák is hirdetik.

Szabó Dénes, a Szászbereki Polgárőr Egyesület elnöke szerint az intézkedések főleg az idősebbek védelmét szolgálják, akik könnyebben megtéveszthetőek, így gyakrabban válnak áldozattá.

Riadóláncot alakítottak az idegenek ellen

Így van ez Tiszavárkonyban is. Hegedűs István polgármester azt mondja, nemcsak hogy hivatalosan nem árusíthatnak a faluban engedély nélkül, de a lakosok körében afféle jelzőrendszer is működik.

Ha felbukkan egy gyanús árus, azt jelenti valaki a polgármesternek, ő szól a körzeti megbízottnak vagy az őrsparancsnoknak, így mire az árus a harmadik utcáig jut, felbukkan egy rendőr, hogy ellenőrizze.

A polgármester maga megy ki intézkedni

Kőröstetétlenen viszont nincs olyan önkormányzati rendelet, mely tiltaná a házalást, mégsem látják szívesen az ilyen árusokat a környéken. Ha házaló próbálkozik a faluban, és ezt a lakók jelzik is a hivatalban, a polgármester maga megy ki „intézkedni”.

Pásztor Imre településvezető hozzáfűzi, mindezek ellenére akad próbálkozó árus. Előfordult már, hogy az egyik házhoz bedobták a szőnyeget, így „kínálva” portékájukat.

Előleg vagy foglaló? Nem mindegy!

A cibaki esetre reagálva a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Szabó Zita hozzáfűzte, csupán szóbeli megegyezés alapján soha nem szabad megrendelni a szolgáltatást. Ha a „vállalkozó vagy kereskedő” jó árat ajánl, azt aláírt szerződésben rögzítsék. Ebben a részleteket és a pontos összeget is le kell írni!

Ellenőrizni kell azt is, hogy az előlegként átadott pénzt írásban hogyan rögzítik, valóban előlegként, vagy más néven. Ez akkor bír jelentőséggel, ha mégis úgy döntöttek, nem élnek a kereskedő ajánlatával. Az előleg ugyanis azonnal visszajár, ha az elállási jogot tizennégy napon belül bejelenti a megrendelő.

Ha pedig valaki arra hivatkozik, hogy az árusítást engedélyezték részére a településen, akkor arról hiteles igazolással kell, hogy rendelkezzen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában