Újszász

2019.03.19. 08:19

Igazi remekműveket csodálhatunk meg a gobelinkiállításon

Leonardo da Vinci, Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál legismertebb festményei is felkerültek az újszászi művelődési ház nagytermének falára. Persze, nem az eredeti alkotások, csupán a gobelinhímzéssel készült másolatuk.

Czakó Nóra

Erdős Hanna a tizenhat éve készített gobelinjével és annak cukorból készült másolatával is bemutatkozott a kiállításon.

Forrás: Újszászi Városi Művelődési Ház

Közel harminc kiállító száznál több munkáját mutatták be a közelmúltban a helyi művelődési házban, ahol már negyedik alkalommal rendeztek gobelinkiállítást. Az alkotások között akadtak egészen különlegesek is.

Például a Zagyvaparti Idősek Otthona hagyatékából idén először állítottak ki képeket. A hat gobelin még Orczy báró idejéből származik, így ezek a legrégebbi darabjai a tárlatnak.

A legmesszebbről hozott alkotás pedig az a kép, ami 330 kilométer távolságról, Nagyatádról, az ottani szálloda faláról érkezett Újszászra és magát a hotelt ábrázolja. Az újszászi Nosza Mami és a Senora tánccsoport tagjai ugyanis gyakran megszállnak itt fellépéseik során.

Egyre több fiatal alkotó munkájával találkozhatunk a kiállításon, a legidősebb gobelinező azonban 86 éves, és a kiállításhoz ötletet adó dr. Kovács Lászlóné Gabi néni is már a 82. évét tapossa. Ő 2006-ban kezdett el gobelinezni, azóta egymás után készíti a szebbnél szebb műveket.

Már körülbelül 30–40 kép került ki a keze alól. Gabi néni azt vallja, hogy csak olyan gobelint érdemes kivarrni, ami művészi, így a giccset nem is szereti. Műveihez főként festményeket választ alapul.

A gobelin elkészítéséhez szükséges nyomatot az internetről szerzi be, a fonalat pedig Szolnokról. Mindig olyan alkotást választ, amelynél bele tudja élni magát a festő gondolatvilágába. A kiállításon megcsodálhatjuk például Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című művének pontos mását is.

A tárlat legnagyobb alkotásához szintén Leonardo da Vinci egyik festménye adta az ötletet. Az utolsó vacsora két év alatt készült el, összesen 112 ezer 218 öltéssel.

Megalkotója, Molnárné Bakó Éva jelenleg egy, még ennél is nagyobb gobelinen dolgozik, mely 92 centiméterszer két méteres lesz, és Michelangelo Ádám teremtése című művét ábrázolja. Később Botticellitől a Vénusz születését is szeretné kivarrni.

Éva már tíz éve készít gobelineket, főként tájképeket és ismert festményeket. Mint megtudtuk, ez a fajta hobbi igencsak időigényes és drága is. Az utolsó vacsora elkészítése például kerettel együtt 300 ezer forintba került.

Erdős Hanna a tizenhat éve készített gobelinjével és annak cukorból készült másolatával is bemutatkozott a kiállításon.

Akárcsak tavaly, idén is Erdős Hanna volt a kiállítás meglepetésvendége. A tisza­földvári olimpia és világbajnok cukrászmester ismét magával hozta a négy évszakot megtestesítő női alakokat ábrázoló, cukorból készült gobelinjeit.

A nem mindennapi alkotások a 2016-os olimpián aranyérmet szerzett versenymunkájának a részei. Azóta azonban ezek a művek akril technikával is elkészültek.

Hanna cukorból készült herendi porcelánjai is megcsodálhatók Újszászon. Ezek a tavaly novemberi luxembourgi világbajnokságon szintén aranyérmet hoztak neki.

Amellett, hogy Hanna fest, cukorból készít elképesztő alkotásokat és nem mellesleg alpolgármester Tiszaföldváron, húsz éve gobelinezik is.

Jelenleg egy szerbiai magyar származású festő művét hímezi, amikor ideje engedi. Ez egy 12 centiméterszer 36 centiméteres alkotás lesz, és 42 ezer öltéssel készül el.

Hanna a kiállításon bemutatta egy tizenhat évvel ezelőtt készült gobelinjét is, melyet körülbelül fél évig tartott kivarrni. Cukorból készült változatához ennél kevesebb idő kellett. Másfél hét alatt készült el, de napi 8–10 órás munkával.

– Évekre visszamenő hagyománya van Újszászon a gobelinkiállításnak, mely egy nem mindennapi tárlat és a környéken is ritkaságnak számít – mondta hírportálunknak Dobozi Róbert, Újszász polgármestere.

– Működik a településen egy népi díszítőművészeti szakkör, de nagyon sok civil is a szívén viseli a kiállítás sorsát. Így a gobelinek között láthattunk teljesen modern, friss alkotásokat, de Orczy báró idejéből fellelt műveket is.

– Ez a tárlat is egy különleges színfoltja a település rendezvényeinek, és mindig örömmel adunk neki helyet a művelődési házban. Idén ez már egyébként a harmadik képzőművészeti kiállítás volt Újszászon, és erre nagyon büszke vagyok. Az előző kettő festményeket mutatott be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában