vélemény

2019.03.31. 15:56

Ugat... és harap?

Időről időre hallani a köztereken kóbor kutyák felbukkanásáról, aminek olykor nincs is jó vége.

Szabó Lilla Laura

S az ilyen, rosszul végződő eseményeket követő felháborodás mértéke minden esetben igen nagy. A reakció érthető, hiszen kit lehet egyáltalán felelősségre vonni ilyenkor?

Kihez forduljon a sértett? Kaphat valódi segítséget? Ahogy cikkünkben is olvasható, a közelmúltban, Szolnokon történt játszótéri incidens szerencsére nem volt tragikus kimenetelű, de ismét ráirányítja a figyelmet erre a kérdésre.

A legtöbbször – tulajdonos híján – a kóbor állatokkal kapcsolatos felelősség a levegőben lóg. Azt azonban megnyugtató tudni, hogy hasonló helyzetben a megyeszékhelyen számíthatunk segítségre.

A különböző állatvédelmi szervezetek, menhelyek egyébként évről évre változatos programokkal igyekeznek felhívni a figyelmet a felelős állattartás jelentőségére. Az elhatározásnak, mely szerint egy új életet veszünk magunkhoz, súlya van.

Az utcán kóborló négylábúak, az esetek többségében, egykori gazdáik ezen döntésük megbánása miatt jutnak ilyen sorsa. Az emberi felelősség tehát ennél a pontnál kezdődik. Mert hát sok esetben a gazdás ebekkel is probléma van.

Nincs vagy nem megfelelő a kapcsolat közöttük, így a négylábú, szabályok nélkül követi saját, természetes ösztöneit.

Kutyatartóként nagyon fontosnak tartom az állat megfelelő tanítását, szocializálását, főleg, ha gyakran járunk emberek között.

A magam részéről pártolom a kutyaiskolákat, melyekben szakszerű segítséget kaphatunk csahosunk nevelésével kapcsolatban. Régi mondás, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Ám mi tehetünk azért is, hogy ne váljon ellenséggé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában