jászárokszállás

2019.03.30. 06:53

Visszaterelnék a lurkókat a természethez

A jászárokszállási Kertbarát Kör példaértékű kezdeményezést indított útjára néhány évvel ezelőtt a ­helyi óvodákban. Veteményeskerteket alakítottak ki a gyerekeknek, aminek gondozása a környezeti nevelés részévé vált. A minap a kertbarátok, az óvodások és a pedagógusok együtt ültették el a magvakat a kiskertben.

Illés Anita

Fotó: Illés Anita

A Kertbarát Kör lelkes tagjai gondosan előkészítették a területet a tavaszi veteményezéshez a Dobó úti óvoda udvarán, ahol korábban mintakeretet alakítottak ki. Ottjártunkkor az ovisok ragyogó tavaszi napsütésben, kíváncsian sorakoztak az ágyások mellett. A kicsik bizony alig várták már, hogy az apró magokat a kezükbe vegyék.

– Egy borsó, két borsó, három borsó – számolta a földbe ültetett vetőmagokat az egyik kisfiú.

– Nemcsak borsót ültetünk ám, hanem répát, retket, hagymát is – magyarázott egy barna hajú lány. De terem majd a kertben eper, sóska, málna, sőt gyógynövény is. A veteményeskertet a kertbarátok kezdeményezésére alakították ki az intézmény udvarán.

– Az a célunk, hogy a gyerekeket visszatereljük a természethez, és tudatosítsuk bennük, hogy a saját maguk által megtermelt zöldség és gyümölcs sokkal egészségesebb, finomabb, mint amit a bevásárlóközpontokban lehet kapni – mondta Móczár Sándorné, a kertbarátok vezetője.

Hozzátette, amikor megkérdezték a gyerekektől, hogy láttak-e már veteményest, a legtöbben azt válaszolták: a nagymamájuknál. Sok szülőnek manapság már nincs ideje a kertművelésre, ráadásul el is kényelmesedett a világ, mindent meg lehet vásárolni. Persze, nem mindegy, hogy honnan és mennyiért.

Móczár Sándorné szerint a gyerekek nagyon örülnek a kerti élményeknek.

– A kicsik élvezettel segítettek a magok elvetésében, hogy aztán a dajkákkal és óvónőkkel közösen gondozzák majd a növényeket, várva, hogy beérjen a munkájuk gyümölcse. Imádják nyersen a sóskát, a földi epret.

A lelkes kertbarátok a gyerekekkel és a pedagógusokkal közösen ültették el a magvakat a jászárokszállási Dobó úti óvoda kiskertjében.
Fotó: Illés Anita

– Amikor a terméseket kóstolgatják, büszkén mondják, ez saját termés, a kertből van. Nekünk is öröm ezt látni. Ami szintén pozitív, hogy az iskolában is lenne igény hasonló kezdeményezésre, így az óvodások később ott is folytatni tudják a kertművelést.

– Egyébként ősszel a Szent Vince úti iskolában gyümölcsfa-telepítést is tervezünk – mesélte a kertbarátok vezetője.

Fontos a környezeti nevelés

A jászárokszállási Dobó úti óvodában pozitívan fogadták a kertbarátok kezdeményezését, mert az jól illeszkedik az intézmény környezeti nevelés programjába. Az óvoda tavaly nyerte el másodjára el a Zöld óvoda címet.

Palotás Ildikó Csilla óvodavezető elmondta, a kertészkedés során a gyerekek nemcsak látják a munkafolyamatokat, hanem aktívan részt is vesznek benne. Az óvodások élményszerű kerti foglalkozások keretében ismerhetik meg a kertészkedés pozitív hatásait. A kertbarátok közreműködésével pedig a generációk közötti kapcsolatok is épülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában