jászkunság

2019.04.07. 07:00

Akár részletre is visszavásárolhatják korábbi otthonukat

A kormány döntésének köszönhetően kedvezményesen vásárolhatják vissza lakásukat a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. ügyfelei, azok, akik korábban adósság miatt veszítették el otthonukat, ahol most bérlőként élnek. Ez a lehetőség megyénkben közel kétezer embert érint, közülük a legtöbben szolnokiak, törökszentmiklósiak, mezőtúriak, tiszaföldváriak, kunszentmártoniak és karcagiak.

Czakó Nóra

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Országosan 32 500, megyénkben pedig 1970 ügyfél kapott március 31-ig levelet a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-től, ami személyre szólóan tartalmazza az adott ingatlanra vonatkozó kedvezményes visszavásárlás feltételeit és konkrét összegét.

A jogosultaknak a kézhezvételtől számított hatvan napon belül kell nyilatkozniuk arról, hogy melyik konstrukciót választják. Egy összegben vagy részletfizetés útján vásárolják vissza az ingatlant, avagy továbbra is bérlők maradnak.

A vételár megegyezik az eszközkezelő által az ingatlanért fizetett korábbi vételárral, amit csökkentenek a bérlő által tavaly december 31-ig megfizetett lakbér összegével – közölte a NET Zrt.

Egyösszegű vásárlás esetén a vételár – az állam javára bejegyzett jelzálogjog és öt évig fennálló elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése mellett – további kedvezménnyel csökkenthető.

Budapesten, a főváros agglomerációjában vagy megyei jogú városban a kedvezmény mértéke tizenöt, más vidéki városban huszonöt, egyéb településen harmincöt százalék. Az egyösszegű kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnek.

Részletfizetés esetén a jelenlegi bérleti díjnak megfelelő összeg törlesztésére van lehetőség, ez átlagosan havi 11 160 forint. A részletek megfizetésének határideje nem haladhatja meg a 360 hónapot, vagyis a harminc évet.

Visszavásárlás esetén a tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli.

Az eszközkezelő bérlői nyilatkozhatnak úgy is, hogy nem vásárolják vissza az ingatlant, és továbbra is bérlők maradnak, változatlan bérleti díj megfizetése mellett.

Azok pedig, akik semmilyen nyilatkozatot nem küldenek vissza a megadott határidőig, elveszítik annak lehetőségét, hogy kedvezményes feltételekkel visszavásárolják az ingatlant. Ráadásul jelenleg fizetett kedvezményes bérleti díjuk július 1-jétől a háromszorosára fog emelkedni.

– Négy évvel ezelőtt adtuk át a házunkat a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek, azóta minden hónapban körülbelül 4500 forintot kellett fizetnünk bérleti díjként – mondta hírportálunknak egy megyei községben élő édesanya.

– Idővel mindenképp szerettük volna visszavásárolni az ingatlant. Erre öt éven belül lett volna lehetőségünk, és körülbelül kétmillió forintot kellett volna kifizetnünk egy összegben. Már egy ideje tervezgettük a családommal, hogyan tudunk majd ennyi hitelt felvenni, ezért nagyon örültünk, amikor nemrég mi is megkaptuk a levelet.

– Eszerint ugyanis körülbelül 640 ezer forintért vásárolhatjuk vissza az otthonunkat, ha egy összegben fizetjük ki, így sokkal kevesebb hitelt kell felvennünk. Igaz, a harmincöt százalékos kedvezmény miatt öt évig nem adhatjuk el a házat, de nem is tervezzük, hogy elköltözünk – tette hozzá.

Szolnokon is várják az ügyfeleket

A NET Zrt. telefonos ügyfélszolgálata a 06-1/795-5100-as számon érhető el, illetve az [email protected] e-mail-címre küldött kérdésekre is válaszolnak.

A cég emellett ügyfélkapcsolati pontokat is működtet, ahol a kiértesített ügyfeleknek tanácsadásban, a szükséges nyilatkozatok kitöltésében és leadásában szintén segítséget nyújtanak. A szolnoki a Baross út 20. szám alatt található, telefonon pedig a 30/165-4970-es számon érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában