GALÉRIÁVAL

2019.04.08. 13:42

Csodás paripák vizsgáztak Tiszaföldváron

Erős testfelépítésű, dús szőrzetű paripák gyűltek össze a napokban Homokréten, ugyanis Nagy Ferenc tiszaföldvári ménesében hidegvérű ménvizsgát tartottak.

Szabó Lilla Laura

Az elnevezés nem az állatok testhőmérsékletére, hanem vérmérsékletére utal. Ez a fajta nyugodt, kiegyensúlyozott, így terápiás célokra is képzik. Harmadik alkalommal megrendezett szemléjük egyedülálló esemény, hiszen Homokréten kívül csak Kaposváron tartják meg.

K. Kis Ferenc telepvezetőtől megtudtuk, hogy a két helyszín a tenyésztők szempontjai miatt fontos: Kaposvárra a nyugati régióból tudnak könnyebben eljutni, Homokra a keletiből. Ennek ellenére természetesen az ország bármely pontjáról érkezhetnek a gazdák, idén Zalából is tiszteletüket tették.

A jelentkezést előzetes regisztrációhoz kötötték. Emellett az állatok egészségét igazoló dokumentumok jelentették a legfontosabb feltételt. A tenyésztők egy teljes éven át készítik lovaikat a megmérettetésre. A szemle első szakaszában az állatok külső tulajdonságait bírálták, meghatározott szempontok alapján. Például: mellkas körméret, marmagasság, testfelépítés.

A második részben különböző feladatokban kellett helytállniuk. A fogatpróbán pedig az állatok ügetésben, majd lépésben húzták a kocsit egy megadott szakaszon. A terheléses vizsgán egy háromszázhuszonöt kilós elemet kellett elhúzniuk hetvenöt méteren keresztül.

Fotó: Fodor Orsolya

A minden pontban sikeresen teljesítők megkapták a fedeztetési engedélyt, mely a szemle legértékesebb eredménye minden tenyésztő számára. A kimagasló teljesítményeket elit díjazásban részesítették.

A homokréti paripák közül eddig még minden évben került ki elit kategóriájú ló, ez nagy büszkeség Nagy Ferenc és K. Kis Ferenc számára is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában