Kisköre

2019.04.13. 12:30

Csúsztatni kellett a a Tisza-tó feltöltését

Fejes Lőrincet a kiskörei szakaszmérnököt kérdeztük a Tisza-tó jelenlegi helyzetéről.

Ujvári László

– Idén csúsztatni kellett a Tisza-tó tavaszi feltöltését. Miért?

– A folyón egy kisebb árhullám vonult le az elmúlt időszakban. Egy ilyen kialakulásának és levonulásának ilyenkor március-áprilisban van a legnagyobb esélye. Az eredeti tervek szerint március 18-án kezdődött volna a tározó feltöltése, de ezt az árhullám érkezése miatt halasztottuk. Lezártuk az öblítőcsatornák zsilipeit és a folyón vezettük át az áradást.

– Az árhullám azóta levonult. Hogy zajlik a vízszint beállítása?

– A szakaszmérnökség munkatársai vízminőség vizsgálatokat végeztek. Ilyenkor a víz szerves anyag tartalmát, hőmérsékletét és egyéb tulajdonságait figyeljük. Végül március 26-án kezdtük meg a feltöltést, tehát bő egy hetet kellett várni az eredeti elképzeléshez képest. Az első négy napban harminc centiméterrel, majd napi öt-öt centivel emeltük a tározó vízszintjét. Április 7-én ért véget a feltöltés első lépcsője.

– Ezek szerint lesz második felvonás. Mikor?

– Várakozás nélkül, naponta öt centiméteres ütemben folytatjuk a feltöltést április 8-tól. Ráadásul a mezőgazdaság szokatlan aszállyal küzd, ezért nem állunk meg az előre tervezett nyári vízszinten. Megelőzve a későbbi mezőgazdasági vízigényt, plusz tíz centiméter víztömeget tározunk be, ami tízmillió köbméter többletet jelent. Emelni fogjuk a vízszintet a Jázsági- és a Nagykunsági főcsatornákon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában