GALÉRIÁVAL

2019.04.11. 19:53

Felrobbant gránát „okozott” nagy bajt Szolnokon

Kétnapos zárógyakorlattal ért véget a 37. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam az MH Béketámogató Kiképző Központban. A háromhetes felkészítés résztvevői szerdán is bizonyították felkészültségüket.

Mészáros Géza

Nagy hagyománya van, nagy tapasztalattal bír és nemzetközileg is magasan jegyzik az ENSZ, az EBESZ, az EU, valamint egyéb világszervezetek számára delegált katonai megfigyelők szolnoki kiképzését. Az idei, háromhetes tanfolyam huszonnyolc résztvevője közül húszan külföldről érkeztek. Ez évben hazánk mellett Albánia, Egyiptom, Fehéroroszország, Gambia, Georgia, Jordánia, Litvánia, Marokkó, Németország, Nigéria, Pakisztán, Szlovákia, valamint Törökország delegált hallgatót.

A szerdán és csütörtökön lezajlott zárógyakorlaton a hallgatók Szolnok–Szászberek–Besenyszög térségében, egy fiktív hadműveleti területen hajtanak végre békefenntartói feladatokat: járőrözést, légi felderítést, fegyverzet-ellenőrzést, konfliktuskezelést, információgyűjtést, továbbá tárgyalnak a „szemben álló felek” képviselőivel és a „helyi elöljárókkal”. Feladatuk többek között egy „menekülttábor” körüli konfliktus kezelése: egy civilt megsebesített egy felrobbant gránát...

A megfigyelőknek emellett egy baleset kapcsán tárgyalniuk kell a település polgármesterével: az ENSZ-járőrök által elkövetett károkozások ellentételezéséről kell tárgyalást folytatni.

A felkészítés utolsó napján, pénteken azok, akik sikeresen elvégzik a tanfolyamot, átvehetik az erről szóló igazoló oklevelet. A résztvevők ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy katonai megfigyelői missziókban vagy egyéb béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában