jászárokszállás

2019.04.19. 11:25

Megyei diákok nyerték a versenyt, bejutottak a brüsszeli döntőbe

A jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium csapata nemrég megnyerte a Pénz7 Kvíz országos döntőjét Nyíregyházán. Gyenes Nikol és Czuczor Bence továbbjutottak az európai döntőbe – ami Brüsszelben lesz május 7-én –, így ők képviselhetik hazánkat a rangos megméretésen.

Illés Anita

Gyenes Nikol és Czuczor Bence mutatja büszkén a Pénz7 Kvíz országos döntőjének megnyeréséért járó oklevelet.

Fotó: Illés Anita

A Pénz7 kapcsán Magyarország második alkalommal csatlakozott az Európai Pénzügyi Kvízhez, amelyen az adott ország legjobb csapatai mérik össze tudásukat. Az országos döntőt március 25-én, Nyíregyházán rendezték, ahol tíz középiskola két-két diákja versenyzett. A jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium két 9. A osztályos tanulója, Gyenes Nikol és Czuczor Bence megnyerte a finálét, ezzel bejutottak a brüsszeli döntőbe.

A sikert komoly felkészülés előzte meg. A diákok gazdasági és pénzügyi kultúra tantárgy keretében tanulnak többek között a tudatos pénzhasználatról. Emellett nagyon fontos szempont az is, hogy a résztvevők jól tudjanak angolul, mivel a nemzetközi megméretésen ezen a nyelven kell megoldaniuk a feladatokat.

– Hihetetlen élmény volt a nyíregyházi döntő, amelyen több rangos iskolával küzdöttünk meg, és az utolsó előtti kérdésnél sikerült csak bebiztosítani az elsőségünket – mesélte Gyenes Nikol. A tanulók pénzügyi kérdésekből álló online kvízt oldottak meg.

– Az elméleti feladatok között voltak befektetésekkel, digitális biztonsággal, online vásárlással kapcsolatos kérdések, melyek időre mentek, így a válaszadásnál nem csak a tudás, de a gyorsaság is sokat számított – tette hozzá Czuczor Bence. Az online kvízt beszélgetés követte, ami a diákok jövőképéről szólt.

– Szeretnék a közeljövőben németből középfokú, angolból pedig felsőfokú nyelvvizsgát tenni. A továbbtanuláson is gondolkoztam már, gazdasági, pénzügyi vagy marketinges irányban folytatnám a tanulmányaimat – mondta Nikol.

Bence az érettségit követően egyetemre készül, azt azonban még nem tudja, melyik intézményt válassza. Mindenesetre a gazdasági és pénzügyi terület tőle sem áll távol.

Gyenes Nikol és Czuczor Bence mutatja büszkén a Pénz7 Kvíz országos döntőjének megnyeréséért járó oklevelet.
Fotó: Illés Anita

Angolul versenyeznek

Gyenes Nikol és Czuczor Bence felkészítő tanáruk, Kisfaludi Irén segítségével már szorgalmasan gyakorolnak a brüsszeli döntőre, ami hasonló felépítésű lesz, mint a hazai volt. Ott azonban nem magyarul, hanem angol nyelven kell a feladatokat megoldani.

A fiataloknak ehhez a szakmai angol világában is el kell mélyülniük. Az árokszállási diákok a nemzetközi versenyen harminc ország fiataljaival mérik össze tudásukat. Mint mondták, hihetetlen élmény volt számukra a nyíregyházi döntő, és remélik, a brüsszeli is tartogat számukra meglepetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában