jászkunság

2019.04.05. 14:00

Nem árt már most jelentkezni a nyári táborokra

– Mikor tartják az előjelentkezését a nyári kézművestábornak? Ugye, nem maradtunk le róla? – hívta fel szerkesztőségünket egy édesanya. Mielőtt azt hinnénk, hogy aggódása április eleji vaklárma, el kell árulnunk: nem az!

Joó Zsuzsa

Érdemes már most jelentkezni a nyári táborokra.

Forrás: illusztráció/Shutterstock

Az általa is emlegetett, Szolnok-szerte nagyon népszerű és igen baráti árú, egész nyáron át tartó táboroknak ugyanis valóban ebben a hónapban van az előjelentkezési ideje, és a legnépszerűbbekre rohamosan fogynak a helyek, van, ami már be is telt.

Tavaly a leleményes édesanyák a megjelölt napon hajnali öt (!) órakor álltak az iroda elé, hogy csemetéjüket biztosan beírassák a heti turnusok egyikére vagy akár többre is. Az átlagos sorbaállási idő három-négy óra volt, délre a táborok kétharmada megtelt. Délutánra már csak pár üres hely maradt.

Ha tehát valaki az előre megjelölt előjelentkezési időpontról most lemarad, valószínűleg a gyereke is – a lehetőségről.

E példa is bizonyítja, hogy érdemes már most figyelmesen böngészni az internetet, hiszen bizonyos táboroknál hamar kifüggesztik a telt ház táblát.

A NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Házának Zoo-táborára például már késő jelentkezni. Bár két turnust is indítanak idén nyáron Szolnokon, mindkettő betelt. Most zárult le a nyári Erzsébet-táborokra is a jelentkezés.

Ezekre csak intézmények jelentkezhettek, március 26-ig. Ha a pedagógusok nem kapcsoltak időben, a diákjaik nem vakációzhatnak a zánkai gyerektáborban.

A cserkeszőlői Jurtatábor már most háromezer lefoglalt – főleg a nyári időszakra vonatkozó – vendégéjszakával büszkélkedhet. Gálné Kiscsatári Lídia vezető azt mondta, igen sok, táborozásra kiírt pályázat zárult le mostanság, ezért az utóbbi napokban megnőtt az érdeklődés (és a konkrét foglalás is) táboruk iránt.

Egyelőre az augusztus a legnépszerűbb hónap. Ha tehát valaki – elsősorban közösségek – szeretne eltölteni pár napot a fürdő szomszédságában, érdemes már most időpontot egyeztetni a fenntartókkal.

A táborválaszték egyébként bőséges. Csak Szolnokon legalább huszonötféle egyhetes elfoglaltságot kínálnak a szervezők, és lehet, hogy ezzel keveset is írtunk. Jobb agyféltekés rajztanfolyam, búvártábor, gitármánia, biciklis alkotótábor, hangszervarázs zenetábor, fitkid, sporttáborok, túlélőtábor és nyelvtáborok (a teljesség igénye nélkül) közül lehet válogatni.

Érdemes már most jelentkezni a nyári táborokra.
Fotó: illusztráció/Shutterstock

Ezek ára igen nagy szórást mutat. A legolcsóbb az iskolák által szervezett, a suliépületben megtartott napközis tábor, valamint az egész nyáron át zajló tiszaligeti, ugyancsak bejárós tábor. Mindkét helyen csak az étkezést kell kifizetni a szülőknek – mindenkinek annyit, amennyit az iskolában szokott.

A „bennalvós” táborok árai szinte vetélkednek egymással. Egy vitorlástábor például négy éjszakára 110 ezer forintba kerül, de rábukkantunk egy idegennyelvi táborra is, amely 235 ezer forintért kínálja magát. Tavaly a katonai-kaland, a sport- és a nyelvi táborok voltak a legnépszerűbbek országszerte.

Átlagárat tekintve a napközis táborok túlnyomó részéért nem kell többet fizetni 20 ezer forintnál, az „ottalvós” esetében ez az összeg akár a duplájára is emelkedhet.

Ahol tehát nincsen nyugdíjas, ereje teljében lévő nagymama, aki akár heteken keresztül is pátyolgatja unokáját, ott bizony a családoknak ki kell nyitni a pénztárcát. És, ha nem akarnak lemaradni a megfizethető, de minőségi táborokról, nem árt már most átböngészni a kínálatot, és jelentkezni a legvonzóbb lehetőségekre.

Érdemes az internetet böngészni!

Számos olyan internetes portál működik, ahol a szerkesztők egy csokorba fűzték a táborozási lehetőségeket, időpontokat, árakat. Egy erre szakosodott oldalon (taborfigyelo.hu) több száz tábor közül lehet választani.

Érdemes azonban a városi honlapokat is böngészni, ahová jó esetben szintén felkerülnek a helyi nyári szabadidős lehetőségek. A művelődési házak, könyvtárak és fürdők is általában szerveznek egy-egy hetes tábort, ugyanígy a sportegyesületek is.

Ebben a hónapban már a Facebookot is érdemes alaposabban böngészni, hiszen a főleg egyéni szervezésű táborokra (például lovas- vagy kutya- vagy tanyatábor) itt lehet rábukkanni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában