SZOLNOK

2019.04.10. 13:56

Rengetegen elmentek a CIC-ben tartott egészségügyi szűrésekre

Nagy érdeklődés övezte kedden a megyei Civil Információs Centrumban (CIC) tartott ingyenes egészségügyi vizsgálatokkal kísért véradást.

Kovács Berta

Sok véradó döntött a segítségnyújtás mellett.

Fotó: Mészáros János

Hagyományteremtő szándékkal a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága az Országos Vérellátó Szolgálattal, illetve a fővárosi és a megyei Civil Információs Centrumokkal közösen április 9. és 11. között első ízben szervezett civil véradást. A szűrővizsgálatokkal kísért programot az említett időszakban tizenkilenc megyében és a fővarosban szervezik meg.

A Herczegh Anita, a köztársasági elnök feleségének fővédnökségével, prof. dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár védnökségével zajló kampány központi, nyitórendezvényét Szolnokon tartották.

A megnyitón prof. dr. Horváth Ildikó, Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Szabó István, Szolnok alpolgármestere, valamint Kékkőiné Nagy Éva, az Országos Vérellátó Szolgálat kommunikációs igazgatója köszöntötte a véradókat és a vendégeket, kiemelve a véradás fontosságát.

A CIC-ben kilenctől tizennyolc óráig várták a véradókat, ugyanitt széles körű szűrővizsgálatokon mérethették fel egészségügyi állapotukat az érdeklődők, mobil szűrőbusz is várta a lakosságot és a civil szervezetek tagjait. Szív- és érrendszeri betegségek szűrését, vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, véroxigénszint-mérést végeztek, valamint BMI- és testzsírmérést az eredmények kiértékelésével, valamint táplálkozási tanácsok is várták a betérőket.

Sok véradó döntött a segítségnyújtás mellett.
Fotó: Mészáros János

A kampányprogramot szakmai rendezvény is kísérte: a Civil Tanács egészségüggyel foglalkozó kerekasztala, a Harmónia Kerekasztal mutatkozott be a vendégeknek a Hotel Tisza Étteremben. A programon prof. dr. Horváth Ildikó köszöntőjét követően dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is beszélt a megyében működő kerekasztalok és civil szervezetek jelentőségéről.

Dr. Bene Ildikó, a megyei Hetényi Géza Kórház, Rendelőintézet megbízott főigazgatója a Nyitott rendelőintézet programot ismertette. Bemutatkozott a Szolnoki Egészségfejlesztési Iroda is. Szarvák Aranka civil referens a civilek önkormányzati támogatásának tapasztalatait osztotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában