JÁSZSÁG

2019.05.15. 11:30

Bugyi László „Guriga” kapja a Jászságért Díjat

„A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma huszonnyolcadik alkalommal döntött a Jászságért Díj odaítéléséről. Ebben az évben a díjat Bugyi László „Guriga” jászapáti születésű fotográfus veheti át a XXV. Jász Világtalálkozón, Jászkiséren. A fotós a Jászság településeit járva a természet, az épített környezet változásainak megörökítésével végez értékteremtő munkát.

Illés Anita

Bugyi László „Guriga” (középen) fotográfus kapja idén a Jászságért Díjat értékteremtő munkájáért.

Forrás: Beküldött fotó

A huszonnyolcadik alkalommal kiírt Jászságért Díjra kilenc személyre érkezett javaslat. „A Jászságért” Alapítvány kuratóriuma a díjat és a vele együtt járó egymillió forint elismerést Bugyi László „Guriga” fotográfusnak ítélte oda vizuális képalkotó tevékenysége és közösségi szolgálata elismeréseként – tájékoztatott dr. Dobos László, a kuratórium elnöke.

A döntés indoklásából megtudhatjuk, hogy Bugyi László fotográfus, helytörténeti kutató szerelőlakatosként aktív fizikai munka mellett végzi a Jászság értékeinek megörökítését, népszerűsítését.

Áldozatkész, fáradhatatlan és önzetlen közösségi tevékenységével rászolgált a díj elnyerésére. Pályafutása során az évek múlásával eltűntek a komoly szakmai feladatok, és elkezdett fényképezni, hogy pótolja a szakmai kihívásokat.

– Óriási meglepetés volt, hogy idén én kaphatom meg a Jászságért Díjat, és természetesen ez nagy megtiszteltetés számomra – mondta Bugyi László „Guriga”, akit elsősorban a természetfotózás érdekel.

Fotóin fellelhető a Jászság teljes állat- és növényvilága, de kedvenc témája a Zagyva folyó, a madárvilág, a Jászságra jellemző út menti keresztek és más szakrális emlékek is. A természet iránti szeretete és tisztelete még gyermekkorában alakult ki.

– Amikor gyerek voltam, a szüleim gyakran kiküldtek a jászapáti határba birkát és libát őrizni. Már akkor nagyon szerettem a természet közelségében lenni, és megfigyelni a tájat, valamint az állatokat. Ez később is megmaradt bennem, amikor Jászberénybe költöztem.

– Soha nem sajnálom az időt arra, hogy korán felkeljek, és megörökítsem a hajnali táj ébredését – mesélte a fotográfus, aki az elsők között figyelt fel a virtuális tér jelentőségére. A világháló előnyeit kiaknázva ugyanis százezrekhez juttatta el felvételein a Jászság kulturális és természeti értékeit.

Bugyi László „Guriga” (középen) fotográfus kapja idén a Jászságért Díjat értékteremtő munkájáért.
Fotó: Beküldött fotó

A Jászok Egyesülete közösségi oldalainak évek óta gazdája és gyarapítója. Jászsági fotográfusokból közösséget szervezett, segítve szakmai alkotómunkájukat.

– A Facebookon nagyon régóta megosztom fotóimat, ahol rengeteg üzenetet kapok. A visszajelzések alapján sokan a fotók hatására kapnak kedvet arra, hogy ellátogassanak a Jászságba. Az elszárma­zott jászok jelentős része már csak a fényképeim segítségé­vel tud kapcsolatot tartani szeretett szülőföldjükkel – tette hozzá Bugyi László „Guriga”. Illés Anita

Több eseménye is volt már

Bugyi Lászlónak 2017-ben volt az első kiállítása Jászberényben, a Szikra Galériában, azóta már több jászsági településen bemutatkozott. A Szikra Galériában kiállított képeket a munkahelyének adta, ahol állandó kiállításon látható. „Szülőváro­som” című képanyagát a jászapáti önkormányzatnak ajándékozta, a polgármesteri hivatal folyosóira.

Alma materének pedig a „Határkeresztek” fényképeit adta. Bugyi László „Gurigának” a Jászságért Díjat június 8-án, az elszármazott és otthon élő jászok világtalálkozóján adják át Jászkiséren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában