jászkunság

2019.05.24. 11:30

Büntetés járhat, ha nincs chip az ebben

Az oltások beadásának is feltétele a chip. Emellett gyors és egyszerű azonosítást tesz lehetővé, ha az állat elkóborol. Elvileg kötelező megjelölni a kutyákat, ennek elmulasztása büntetéssel jár. Vajon megyénkben mi a helyzet a témában?

Szabó Lilla Laura

Egy csippanás, és már ki is derülhet, honnan „szökött meg” a négylábú.

Forrás: Shutterstock

A kedvencek mikrochipes megjelölésével kapcsolatos határozat hat éve lépett érvénybe. Az eszköznek nem kizárólag azonosítást könnyítő célja van. Hivatalosan ugyanis csak chippel rendelkező állat kaphatja meg a veszettség elleni oltást.

A rizsszemnyi szerkezetet jellemzően a kutyák nyakának bal oldalán, a bőr alá helyezik. Ez az apró beavatkozás minimális fájdalommal jár, jelentősége viszont igen nagy.

Dr. Bana Péter szolnoki állatorvos is találkozott már olyan esettel, amikor egy Debrecenben megszökött kedvencet a rendelőjében „olvastak le”. Az állat így szerencsésen hazajutott.

– Mindenképpen hasznos megoldás. Ráadásul az adatok között egyéb információk rögzítésére is van lehetőség. Ez főleg abban az esetben fontos, ha az állat gyógyszeres kezelés alatt áll, esetleg epilepsziás vagy egyéb egészségügyi problémája van.

– A macskák és más házi kedvencek esetében ugyan nem kötelező, de sok tulajdonos dönt a chip mellett. Aki pedig külföldre készül a kisállatával, útlevelet kell igényelnie számára, a mikrochip ennek is feltétele – mondta a szakember.

Megyénkben – bár a legtöbb felelős gazda eleget tesz az eszközzel kapcsolatos szabálynak – még akadnak hiányosságok. A mikrochip ára közel négyezer forint. A büntetés mértéke azonban ennek több tízszerese is lehet!

A jegyző és a járási állategészségügyi hatóság bármikor ellenőrizhetik a kutyák jelölését. Sőt! Abban az esetben, ha az állat emberre támad, s a tulajdonos beazonosítható, súlyos következményekkel számolhat, amennyiben a kutya nincs megjelölve.

– Az ilyen esetekben elsődlegesen ellenőrzik, hogy van-e chip a kutyában. Amennyiben nincs, tizennégy napig megfigyelés alatt tartják az ebet. Ez az intervallum dönti el, hogy a sérültet szükséges-e veszettséggel kapcsolatban kezelni – részletezte dr. Kertész Ottó, a Magyar Állatorvosi Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke.

Egy csippanás, és már ki is derülhet, honnan „szökött meg” a négylábú.
Fotó: Shutterstock

A szakember hozzátette, hogy az ellenőrzési lehetőséget ma már minden állatorvosnak kötelessége biztosítani. A chipolvasó eszköz és internet alapvető felszerelések a rendelőben, még a kisebb településeken is.

Egy országos adatbázisban rögzítik az ebek és gazdáik legfontosabb adatait, innen pillanatok alatt kinyerhető minden szükséges információ. A leolvasást egyébként több alapítvány és szervezet is igyekszik szélesebb körben lehetővé tenni.

Tavaly óta például az egyik legnagyobb vállalat közreműködésével, országosan ötven benzinkút kapott leolvasó készüléket. Megyénkben két helyen, Fegyverneken, illetve Mezőtúron található ilyen töltőállomás.

A kutyatulajdonosok egyébként általában hasznosnak tartják a mikrochipet. A szolnoki Bíró Marianna is talált már kóbor ebet, amit az eszköz segítségével juttatott haza.

– Elvittük az állatorvoshoz, rögtön megtörtént az azonosítása. Egy idős néni várta haza nagyon, a kiskutya megijedt a vihartól, ezért szökött el. Szerencsére az én kutyám, Mex még nem kóborolt el. Viszont soha nem lehet tudni, mi történik… A chippel biztosan könnyebben hazakerülne.

Sikeres a rókák vakcinázása

Magyarországon megközelítőleg másfél millió kutya él gazdával. Túlnyomó többségük rendelkezik chippel, illetve hivatalosan beregisztrálták a rendszerbe. A kóbor egyedek száma azonban sajnos több tízezerre tehető, az állatmenhelyeken is leginkább ebekkel találkozhatunk.

A veszettség ennek ellenére visszaszorult. Elsősorban a rókák terjesztették, ám a vakcinát tartalmazó csalétkek kihelyezésével szinte teljesen megszűnt a fertőzés. Legutóbb 2017-ben mutatták ki a vírust egyetlen rókában, de szerencsére ezt sem a Jászkunságban, hanem Borsod-Abaúj Zemplén megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában