vélemény

2019.05.11. 16:30

Egymásra figyelve

Hagyományteremtő céllal rendezték meg Szolnokon a közlekedési kultúra napját. Kerékpár-regisztrálási lehetőség, virtuális tájékozódási pálya és motoros kaszkadőrbe­mutató is várta a látogatókat.

Szabó Lilla Laura

Biztonságosan, tisztelettel, a másikra odafigyelve! Többek között ezeket az értékeket is magában foglalja a közlekedési kultúra napjának mottója. Négy éve vált hivatalossá a kezdeményezés, azóta az ország számos pontján programokkal készülnek rá.

A rendezvény új keletű, ám a cél és küldetés időtálló: felhívni a figyelmet a kulturált közlekedés szabályaira, középpontba állítva az egymásra való odafigyelés fontosságát azért, hogy mindenki épségben hazaérhessen.

Hiszen a közlekedésnek is van kultúrája, amelynek minőségét a benne részt vevők hozzáállása, tudása jelentősen befolyásolja. Én legtöbbször gyalogosan vagy kerékpárral közlekedem. Úgy gondolom, elsősorban önmagamért felelek. Az odafigyeléssel a saját testi épségem védelme mellett a forgalom zavartalanságát is segítem.

A különféle közúti helyzetek a mindennapok részét képezik. A közlekedési kultúra pedig az ezekre adott reakciónál kezdődik. Ami sok esetben szélsőséges, de talán a kezdeményezés hozhat némi pozitív változást.

Ahogyan cikkünkben olvashatják, Szolnokon először rendezték meg a közlekedési kultúra napját, amelyen bárki részt vehetett. A legkisebbek például játékos formában ismerkedhettek meg az egyes járművekkel, alapvető közlekedési ismeretekkel.

Ezeknek az élményeknek hosszú távon minden bizonnyal pozitív hatásaik lesznek. Az értékek kialakítását pedig már az ő generációjuknál el kell kezdeni

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában