SZOLNOK

2019.05.27. 19:54

Három jubileumot ünnepeltek a szolnoki helikopterbázison

A Mi-8-as helikopterek ötven-, a Mi-24-esek negyvenéves magyarországi szolgálatát, valamint a Légierő Zenekar – Szolnok magalakulásának 50. évfordulóját ünnepelték a hétvégén megrendezett családi nap és csapatünnep résztvevői a szolnoki helikopterbázison – tudtuk meg a honvédelem sajtóügyeletétől.

honvedelem.hu

Forrás: honvedelem.hu

Látványos légibemutatókkal, programokkal színesített hétvégét szervezett a dolgozói és családtagjaik részére az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis. A helyőrségben ugyanis hagyomány, hogy az alakulat alapító okiratának keltezéséhez legközelebb eső hétvégén együtt ünnepel a bázis apraja-nagyja.

Az alakulat – gyermeknaphoz is kapcsolódó – családi napja és csapatünnepe több mint háromezer résztvevőjének dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka kívánt kellemes, élményekben gazdag szórakozást. A hivatalos megnyitót követően aztán egymást érték a fergeteges programok, a szikrázó napsütésben a reptér egész területén „juniális-hangulat” lett úrrá. A legkisebbektől a nagyszülőkig – mindenki talált az érdeklődésének megfelelő programot.

Fotó: honvedelem.hu

Először a Légierő Zenekar − Szolnok szórakoztatta a közönséget, majd Magó Károly zászlós, a Mi-8-as helikopterek ötven-, és a Mi-24-esek negyvenéves magyarországi szolgálata történetét összefoglaló előadása után következett a nap leglátványosabb része: az akár kis repülőnapnak is beillő légi parádé, amelyen a bázis valamennyi légijárműve bemutatkozott.

Az ejtőernyős katonák az Európai Unió, a NATO, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis és a Németh Endre hadnagy tervezte hatalmas, 9x15 méteres nemzeti lobogóval tisztelegtek a háromszoros jubileumi ünnepség vendégei előtt.

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vadászpilótái pedig stílszerűen, két Gripen többszöri áthúzásával üdvözölték a helikopterbázison dolgozó kollégáikat. A levegőben látottakat Fidel „Castro” Ákos százados, helikoptervezető magyarázta el a vendégeknek. A légibemutatók végén pedig – rögtönzött „házi ünnepség” keretében – egy hatalmas tortával gratulált a magalakulásának 50. évfordulóját ünneplő Légierő Zenekar – Szolnok tagjainak a bázis parancsnoka és törzsfőnöke.

Fotó: honvedelem.hu

A helikopterek, a repülőgépek, a kiállított gépkocsik és harcjárművek természetesen kívülről-belülről is megismerhetők voltak, a szimulátorában pedig hosszabb-rövidebb időre bárkiből MiG-29-es vadászpilóta lehetett. A gyerekek éltek is a lehetőségekkel: mindenre felmásztak, mindennel „lőttek”, mindent „vezethettek”, ami csak az útjukba került.

Fotó: honvedelem.hu

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében jelentős fejlesztések, korszerűsítések zajlanak a Magyar Honvédségben. A képességeink gyarapodását a civil társadalom is nyomon követi, bíznak a katonákban. Elismerik az ország biztonságát garantáló szolgálatunkat, a külföldi missziókban tanúsított példás helytállásunkat. Tudják, hogy bármilyen bajban, katasztrófahelyzetben számíthatnak a hadsereg segítségére.

Ez jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy érezhetően megnőtt a katonai pálya presztízse, és egyre többen érdeklődnek a szerződéses, valamint a tartalékos szolgálat iránt is. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy ilyen sokan látogattak ki az idei családi napunkra – összegezte a tapasztalatait dr. Koller József dandártábornok, szolnoki helikopterbázis parancsnoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában