XXV. jász világtalálkozó

2019.06.09. 11:30

Átadták a Jászságért Díjat és beiktatták az új jászkapitányt

A XXV. Jász Világtalálkozó második napján a jelent köszöntötték Jászkiséren. A szülőföldjükről elszármazott és az itthon élő jászok legnagyobb ünnepe erősítette a jász öntudatot és az összetartozás érzését. Szombaton a díszünnepségen átadták a Jászságért Díjat és beiktatták az új jászkapitányt.

Illés Anita

Több ezren vettek részt a világtalálkozó második napjának eseményein, amikor a jászok a jelent köszöntötték. Az elszármazott és az itthon élő jászok együtt ünnepelték szabadságukat, eredményeiket és a találkozás pillanatait. A református templom harangjátéka ökumenikus istentiszteletre hívta az ünneplőket. Somodi Lajos lelkipásztor házigazdaként köszöntötte a megjelenteket, majd Kladiva Imre címzetes apát, plébániai kormányzó megáldotta az istentiszteletet.

Takaró András, református esperes igehirdetésében kiemelte, hogy a kereszténység nem magánügy, hiszen ott, ahol élünk, szólni és tenni kell. Dr. Ternyák Csaba, egri érsek szentbeszédében hangsúlyozta, hogy szükség van a megújulására.

– Ez a megújulás nem csak egyszeri program, hanem valójában állandó életprogram. Kereszténynek lenni azt jelenti, hogy újra és újra kérjük a lélek kiáramlását és életünk megújítását – mondta az egri érsek.

Az istentisztelet után a templom mellett elültették a jászkiséri cserkészek fáját.

Majd a világtalálkozó egyik leglátványosabb eseménye következett: a jász és a kirajzott jászok által alapított települések képviselői a Magyar Honvédség Légierő Zenekar felvezetésével vonultak fel a Fő úton.

A Szent István parkban megrendezett díszünnepségen Lukácsi György, Jászkisér polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, hogy az ünnephez kapcsolódó személyes motivációk különbözőek lehetnek, a legfontosabbak: a közösséghez tartozás erősítése, az örömszerzés élményének átélése jó indok a találkozásra a régen látott ismerősökkel, kilépés a mindennapi rutinból és fontos az együtt töltött idő a családdal.

Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a jubileumi világtalálkozó fővédnökeként szólt a jászokhoz. „Amit keresel, téged keres” – idézte a házelnök Dzsalál ad-Din Rúmit, a 13. században élt legnagyobb perzsa filozófust és költőt, aki azokban az időkben fogalmazta meg gondolatát, amikor a keleti őshazából útra kelt jászok megtalálták új hazájukat a Kárpát-medencében.

– A több mint 800 éves perzsa bölcsesség nem csak a mai XXV. Jász Világtalálkozót erősítheti, hanem szavakba önti a magyarok és a jászok közötti Kárpát-medencei sorsközösséget is – hangsúlyozta Dr. Kövér László. Mint mondta, az őshazájukból kiszakadó jászok a Kárpát-medencében rokonlelkeket és olyan földet kerestek, amely küzdelem, munka és áldozatok árán otthonukká és szülőföldjükké lényegült. A házelnök hozzátette, hogy a jászok napjainkban is minden európai nemzeti közösségnek példát mutatnak megmaradásból.

Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a díszünnepségen. Fotós: Gémesi Balázs

A díszünnepségen Aslan Cucijev, Észak-Oszétia-Alánia nemzetközi kapcsolatokért felelős minisztere szeretettel üdvözölte a jászokat. Hangsúlyozta, hogy a világtalálkozó lehetővé teszi a párbeszédet a rokon nemzetek, az elszármazott jászok és az itt élők között. A rendezvényt megtisztelte Gholamali Rajabi Yazdi, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete is.

Pócs János, a térség országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki az elmúlt huszonöt évben közreműködött a világtalálkozók megszervezésében. A jász egység példájaként említette azt, hogy 2014-ben az országgyűlés egyhangúlag május hatodikát Jászkun történelmi emléknappá nyilvánította. A XXV. Jász Világtalálkozó díszvendége a „Nagykunság fővárosa” Karcag volt. A kunok üdvözletét és ajándékát Dr. Bartha Júlia turkológus, keletkutató hozta el Jászkisérre.

Beiktatták az új jászkapitányt

Az elmúlt évek hagyományait követve a díszünnepségen adták át immár huszonnyolcadik alkalommal a Jászságért Díjat. A rangos díjat és az elismeréssel járó egymillió forintot Dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke adta át Bugyi László „Guriga” jászapáti születésű fotográfusnak. Az ünnepség különleges meglepetése volt, amikor Tóth Tamás előadta „A kis ér” című saját szerzeményét.

Az új jászkapitány beiktatása előtt Borbás Ferenc emeritus jászkapitány köszöntötte a jászokat. Ézsiás Barnabás regnáló jászkapitány beszámolt az elmúlt esztendőről. Ezután látványos ceremónia keretében iktatták be tisztségébe Nemes Józsefet, az új jászkapitányt. Magára öltötte a kapitányi jelvényeit, fogadalmat tett, majd a jászkürtből ivott minden jász, kun és magyar egészségére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában