Mezőtúr

2019.06.04. 20:00

Szécsi Pált idézi meg dalaival a buszsofőr

A hétköznapokban buszsofőr, különleges alkalmakkor pedig magyar nótákkal és Szécsi Pál-dalokkal kápráztatja el a nagyérdeműt. A legenda tiszteletére rendezett emlékest egyik megálmodójával és főszervezőjével, a mezőtúri Petróczki Csabával beszélgettünk.

Szabó Lilla Laura

Petróczki Csaba az egyik legnagyobb Szécsi Pál-rajongó

Fotó: Mészáros János

– Gyermekkorom óta foglalkozom Szécsi Pál dalaival. Eleinte csak mint műkedvelő, ám az idő előrehaladtával előadóként is kapcsolatba kerültem velük – emlékezett vissza Petróczki Csaba.

Gyakran jöttek össze zenész barátokkal, hogy együtt is eljátsszák a legenda dalait. Ez az erős kapocs és szeretet hosszú ideig töretlen maradt. Idővel pedig egyre több lehetőség nyílt arra, hogy a nagyérdemű számára is különleges hangulatot teremthessenek.

Tavaly vetődött fel először az ötlet, hogy emlékesetet szervezzenek. Ezt követően Csaba Mezőtúr polgármesterével, Herczeg Zsolttal, valamint dr. Krizsán Józsefnével, a Körös-völgyi Természetvédelmi Egyesület elnökével közösen egyeztetett arról, hogy emléktáblát avatnak az énekes tiszteletére.

Az pedig szintén egy különleges jel volt, hogy közeledett Szécsi Pál születésének 75. évfordulója. Az ünneplésnek tehát a koncert volt a méltó megkoronázása.

– Izgatottan próbáltam a dalokat, igazán nagy esemény volt készülőben – idézte fel az énekes. Az alapos utánajárásban Stébel Ildikó zenei könyvtáros, Kodály-díjas mestertanár is segítségére volt. A szakíró egyúttal a Szécsi Pálról készülő tudományos mű alkotója is, így nála pontosabb információkkal aligha szolgálhatott volna más.

– A jelentőségét mi sem mutatja jobban, hogy egyre többen kapcsolódtak be a szervezésbe. Azt hiszem, ez is egy nagyon pozitív hozadéka a koncertnek. Hiszen összeköti az embereket – vonta le a következtetést beszélgetőtársunk.

Petróczki Csaba az egyik legnagyobb Szécsi Pál-rajongó
Fotó: Mészáros János

Az emléktáblát egy szombati napon avatták fel a Kossuth úti általános iskolában. Ezt követően a városi színházteremben folytatódtak az események.

– Huszonegy dal csendült fel, melyet két felvonásban adtunk elő a közönségnek. A plusz egy volt a ráadás, amit a nagyérdemű választhatott ki. Nem hívtunk más művészeket, egyedüli előadó voltam. Remek érzés volt Szécsi Pál dalain keresztül kapcsolódni a közönséghez – mesélte.

Az est nagy sikerrel zárult. A közel 270 férőhelyes terem zsúfolásig megtelt rajongókkal és érdeklődőkkel. Ami pedig szintén említésre méltó, hogy a korosztály vegyes összetételű volt. Bizony, még a fiatalabbak is kíváncsiak voltak a dalokra, s az előadójukra!

Csaba elmesélte, hogy igen nagy feladat Szécsi Pált énekelni, aki lírai baritonként bűvölte a közönséget.

– Azt hiszem, sokat segít, ha az előadó minél több ponton képes azonosulni a művésszel. A mi életünk például jó néhány történésben hasonlít, például fiatalon én magam is rézfúvóztam, akárcsak ő. Sőt, a gimnáziumból is kimaradtunk mindketten… – részletezte nevetve.

És bizony a közönség vastapsa, a visszajelzések mind azt igazolták, hogy különleges, meghitt módon idézte meg a zenészlegendát a színpadon. Őt, aki szintén egy ember volt a többiek közül…

Mezőtúron keresztelték meg

Szécsi Pál kisdiákként a Kossuth úti általános iskolába járt, majd az Állami Dózsa György Általános Gimnáziumban érettségizett le. A zenészt a mezővárosban keresztelték meg, életének számos meghatározó élménye köti őt Mezőtúrhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában