JÁSZKUNSÁG

2019.06.12. 17:24

Védekezés a kontárok ellen: kérjünk számlát!

A nyár beköszöntével megyénkben is sokan döntenek úgy, hogy eljött az ideje a lakásfelújításnak. A szakemberek hiánya miatt azonban könnyen lehet, hogy kontárokat fogunk ki, és utána foghatjuk a fejünket a rosszul elvégzett munka miatt. Jó tudni, hogy ilyen esetekben is védik azonban a megrendelőt a jogszabályok.

Czakó Nóra

– Pár hónappal ezelőtt úgy döntöttünk a párommal, hogy teljesen felújítjuk a fürdőszobát, de nem volt könnyű szakembert találni. Nagyon örültünk, amikor végre sikerült, később azonban csak bosszúságot okozott – emlékezett vissza a szolnoki Szabó Sándor.

– Már magával a munkavégzéssel is voltak problémák, hiszen a szakember sosem jött akkor, amikor megbeszéltük, így a kivitelezés is elhúzódott. Sokkal nagyobb gond volt azonban az, ahogyan a munkát elvégezte. Például a WC tartálya nem volt rendesen felszerelve, így folyt belőle a víz, és a zuhanykabint sem úgy sikerült összeszerelni, ahogyan azt kellett volna. Emellett a mosdó és a WC sem oda került, ahová azt korábban megbeszéltük.

– Sajnos írásbeli szerződést nem kötöttünk, és csak akkor vettük észre a problémákat, amikor már használatba vettük az új fürdőszobát, vagyis már kifizettük az elvégzett munkát. Utána hiába próbáltuk felhívni a szakembert, nem tudtuk elérni – panaszolta olvasónk.

Talán kevesen tudják, hogy a házfelújításra és a lakáson belüli szakipari munkákra is vonatkozik a két év kellékszavatosság. A megyei kormányhivataltól megtudtuk, hogy a fogyasztót megilleti, hogy a megrendelt árut, elvégzett munkát megállapodás szerint hibátlanul kapja meg. Ezt a kivitelezőnek szavatolnia kell, tehát az elvégzett munkáért felelősséggel tartozik.

– Bármilyen termék eladásáról is legyen szó, a kötelezett, vagyis a termék eladója és a szolgáltatásnyújtást teljesítő fél, a termék hibájáért, pontosabban a vásárláskor a termékben már meglévő hiba-ok miatt bekövetkező hibáért kellékszavatossági felelősséggel tartozik – állt a kormányhivatal válaszában.

– Az eladó és a kivitelező kellékszavatossági felelőssége objektív, vagyis független attól, hogy tudta-e, hogy hibában, pontosabban hiba-okban szenvedő terméket, szolgáltatást adott el, vagy sem, tehát a jóhiszemű eladó is felel a hibás teljesítésért a vevővel szemben.

Fotó: Illusztrációfotó/Shutterstock

Hozzátették: minden észrevett hibát célszerű azonnal, vagy a lehető leggyorsabban jelezni. A polgári törvénykönyv szerint, a jogosult kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított egy év alatt évül el. Ha azonban a fogyasztó és vállalkozás között létrejött egy szerződés, ez az idő két évre módosul. Érdemes odafigyelni a határidőkre, mivel az első hat hónapban jelzett hiba esetén a bizonyítás a vállalkozást terheli. Fél év után azonban már a megrendelőnek kell bizonyítania, hogy az elvégzett szolgáltatás hibás volt.

Mivel a jogok érvényesítése csak megfelelő bizonyítékok alapján lehetséges, mindig kérjünk számlát az elvégzett munkáról. A nagyobb megrendelést pedig feltétlenül érdemes írásba foglalni.

A békéltető testülethez is fordulhatunk

A fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézésével és a panaszkezeléssel kapcsolatban a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulhatunk. Minden más szerződéssel, teljesítéssel, kártérítéssel kapcsolatos kérdésben pedig a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő békéltető testület és a bíróság az illetékes.

Dr. Lajkóné dr. Vígh Judit ügyvéd, a testület elnöke lapunknak elmondta, hogy érkezett már hozzájuk építőipari kivitelezésekkel kapcsolatos panasz. Sőt, 2017-ben emelkedett is a számuk megyénkben. Akkor döntő többségében a nyílászárók beépítésének minőségével, és a munka késedelmes elvégzésével voltak problémák.

A cikk témájával kapcsolatban véleményt is írtunk, ezt ide kattintva olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában