JÁSZKISÉR

2019.07.02. 19:54

Élettörténeteik bizonyítják, hogy egy „vidéki” is lehet sikeres

„Sikeres vagyok és jász!” címmel interaktív beszélgetést rendeztek a XXV. Jász Világtalálkozón. Csomor Csilla színművésznő, Mihályi Gábor koreográfus, Földvári Norbert gépészmérnök és Szabó Ferenc reaktorfizikus osztotta meg tapasztalatait a sikerről. Élettörténeteik bizonyítják: vidékről is elindulhatunk nagy álmokkal, hogy azokat tanulással, némi szerencsével és jász makacssággal megvalósítsuk.

Illés Anita

Hivatásukban sikeres jász emberekkel Törőcsik Zsolt szerkesztő-műsorvezető (középen) beszélgetett a XXV. Jász Világtalálkozón

Fotó: Gémesi Balázs

Jászsági és a térségből elszármazott, hivatásukban sikeres emberekkel Törőcsik Zsolt szerkesztő-műsorvezető beszélgetett pályaválasztásról, sikerről és motivációról a jubileumi világtalálkozón.

Csomor Csilla színművésznő a kezdetekről elmondta, hogy olyan családba született Jászfényszarun, ahol támogatták merész álmait. Úgy hozta a sors, hogy Jászfényszarun indult egy amatőr színjátszó csoport, aminek a tagja lett. Igazi szerelem számára a színház világa.

– Felvettek a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. A diploma megszerzése után elkerültem Győrbe, ahol négy évadot töltöttem, a Nemzeti Színházban pedig tizenkilencet. Nyolc éve szabadúszó vagyok, de augusztustól ismét tagja leszek egy társulatnak – mesélte a színművésznő.

Mihályi Gábor koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes együttesvezetője Jászberényben él, tehát nem szakadt el a Jászságtól, miközben a munkahelye régóta Budapesthez köti. Pályaválasztásában egy különleges élmény motiválta: tizennégy évesen egy jászberényi majálison furcsa zenét hallott. Aztán kiderült, hogy a muzsika a Jászság Népi Együttes fellépését kísérte, és ez villámcsapásként hatott rá.

Gimnazistaként jelentkezett a jászsági együttesbe, később pedig táncosként az Állami Népi Együttesbe került, ahol bejárta azt a ranglétrát, hogy most már annak vezetője. A művészet területéről a beszélgetés harmadik szereplője, Földvári Norbert a mérnöki pályára kalauzolta el a hallgatóságot.

Hivatásukban sikeres jász emberekkel Törőcsik Zsolt szerkesztő-műsorvezető (középen) beszélgetett a XXV. Jász Világtalálkozón
Fotó: Gémesi Balázs

– Már kis srácként érdekeltek a motorok – kezdte. – Később ez a továbbtanulást is meghatározta, Szolnokra mentem a gépipari szakközépiskolába, onnan pedig a kecskeméti GAMF-ra – mesélte a gépészmérnök.

Az egyetemet Miskolcon végezte el, majd Budapestre került, a Bosch fejlesztőközpontjába. Nem maradt azonban a fővárosban, mert feleségével vidéken szerettek volna családot alapítani, és így végül Kecskemét környékén telepedtek le. Jelenleg Jakabszálláson, egy saját tervezésű műrepülőket gyártó cégnél mérnökként dolgozik.

Hogyan lesz valakiből reaktorfizikus?

Erről már Szabó Ferenc mesélt, aki gyerekként egyébként kamionsofőr akart lenni. Általános iskolában a fizika és a kémia voltak a kedvenc tantárgyai.

– Fizikából versenyeket nyertem, és ez lendületet adott a középiskolában is, ahol már látszott, hogy a mérnöki pályát választom. Egy ideig a gépészmérnök és villamosmérnök szakma között őrlődtem – mondta Szabó Ferenc.

Érettségi után a Budapesti Műszaki Egyetemre, fizikus szakra vezetett az útja, ahol nukleáris technika szakirányon végzett, és jelenleg reaktorfizikusként dolgozik a Paks II cégnél. A beszélgetés résztvevői pályájukon komoly sikereket értek el.

De mi lehet a titkuk? – merült fel a kérdés.

– Az álmainkat kergetjük és próbáljuk azt megvalósítani. A jász nyakasság, makacsság nem hagy nyugodni, és megyünk előre – vélekedett Csomor Csilla színművésznő. Ezt erősítette meg Mihályi Gábor is, aki szerint kell tehetség, de ez nem elég.

– Tényleg kell még az a konok, makacs végigmenni az úton hozzáállás. Később aztán visszaigazolódik, hogy érdemes csinálni – tette hozzá a koreográfus. – Bennem is megvan az, hogy olykor túl feszítetten csinálok valamit, ami néha már idegesítő. Ez azonban jól jön, amikor például repülőgépbe kell egy alkatrészt betervezni – folytatta Földvári Norbert.

A kitartás fontosságát hangsúlyozta Szabó Ferenc, aki elmondta, hogy az egyetem kemény időszak volt és akadtak hullámvölgyek, de kitartott céljai mellett.

A meghívottak végül a fiataloknak üzentek, és olyan gondolatokat fogalmaztak meg, melyek inspirálhatják a célok megvalósítását. Mihályi Gábor szerint fontos, hogy legyen egy biztos, boldog család, hiszen ez a háttér segítséget ad ahhoz, hogy az álmokból valóság legyen.

Földvári Norbert kiemelte, jó dolog, ha gyerekként minél több mindent megtapasztal az ember, s ez nem feltétlenül anyagi dolgokat jelent. Szabó Ferenc úgy véli, hogy a képzés és szorgalom által tudjuk kinyitni magunkat a lehetőségekre.

– Sok lehetőség ugyan a szerencse által adódik, de ha nincsenek meg az adottságok hozzá, akkor ezt nem tudjuk kihasználni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában