2019.07.18. 16:30
Kétpón a homoktövis vigyáz az egészségre
A homoktövis manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A növény minden egyes része remekül hasznosítható, emellett számos értékes vitamint tartalmaz. Kétpó néhány éve telepített egy saját ültetvényt, amelynek gyümölcseit egyszer már feldolgozták. Különleges kincsükről Keresztes Péter Pál polgármesterrel beszélgetünk.
– A homoktövist két éve ültettük. Tavaly tudtuk először leszüretelni. Egyébként minden második évben terem, így viszonylag hosszabb időt igényel a bogyók beérése, gyűjtése – kezdi. Azonban a növény betakarításkor meghálálja a türelmet.
– Szinte nincs olyan része, mely ne lenne jó valamire! A bogyókból feldolgozás után velőt készítettünk. A gyümölcshéjból és a magból pedig szárítás után durva őrleményt. Ezt leforrázva, kiváló tea készíthető, magam is fogyasztom immunerősítés céljából.
– Szerencsére el is kerülnek a nyavalyák! – osztja meg velünk mosolyogva. Mindezek mellett magukból a levelekből is készíthető tea. A kimaradt, száraz gallyak pedig azt a kemencét fűtik, melyben a kétpói szilvalekvárral töltött kiflik sülnek.
Péter hangsúlyozza, hogy a homoktövis egyes részei eltérő vitaminokat és tápanyagokat tartalmaznak, így érdemes mindegyikből fogyasztani. A település egyébként szívesen kísérletezik újdonságokkal. Idén például akkor szedték fel a cukkinit, amikor az még az uborkáéhoz hasonló méretű volt.
– Ebből készítettünk kovászos cukkinit, a klasszikus uborkás változat mintájára. Szinte meg sem lehet mondani, hogy a másik zöldségből készült! – meséli lelkesen a polgármester.
Emellett tavasszal ültettek el kétezer tő levendulát. A növények szépen fejlődnek, a velük kapcsolatos célt egyelőre titokzatos homály fedi. Egyébként a közmunkaprogramon keresztül öt főt foglalkoztatnak, akik ellátják a legtöbb mezőgazdasági feladatot. Gondozzák a növényeket és bizonyos betakarítási munkákat is elvégeznek.
– A homoktövisszüretet kiszerveztük, de általában a közmunkásaink gyűjtik be a növényeket, zöldségeket. Mindig arra törekszünk, hogy amit megtermeltünk valahogyan a településen élők javára fordítsuk. A savanyúságokat falunapokon, ünnepeken együtt fogyasztjuk. A legtöbb gyümölcs és zöldség pedig az étkeztetésen keresztül jut el a gyerekekhez, idősekhez – részletezte Péter.Szabó Lilla Laura
Csodanövénynek kiáltották ki, és már ezer éve használják
A homoktövis bokros, hosszú ágú, fénykedvelő, fagytűrő növény. Sárga bogyóit a homok aranyának is nevezik. Egyes források szerint a tibeti gyógyítók már ezer éve használják az orvoslásban.
Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik, ilyenkor még azonban savanykás ízű marad. Akkor válik édessé, amikor megcsípi a dér. Megyénk több településén is termesztik.