GALÉRIÁVAL

2019.07.01. 11:30

Ötszázféle pörkölt készült a XXI. Karcagi Birkafőző Fesztiválon

A szervezők szerint több mint tizenötezren látogattak ki szombaton a Múzeumparkba, a XXI. Karcagi Birkafőző Fesztiválra, ahol a javarészt karcagi és környékbeli versenyzők mellett az ország távolabbi részéről is érkeztek főzők. Jórészt karcagi módra rotyogtak az öntöttvas kaszrolyokban a birkák – azaz a fülüktől a farkukig a perzselt körmön, fejen át minden porcikájuk benne volt –, de akadtak kísérletező főzők, akik pacalt, birkagulyást, galaburgyit is készítettek – persze csak versenyen kívül.

Daróczi Erzsébet

A zsűrinek így is mintegy ötszáz birkapörköltet kellett megkóstolnia. Most is bebizonyosodott, ezen a napon nem lehet eleget főzni, hiszen délutánra minden kondér kiürült.

– A jó pörkölt már a birka kiválasztásánál eldől, hiszen az adja meg fele részben a pörkölt alapját, másik felét pedig a főzés dönti el, azaz, hogy csak hagyma, paprika és só kerülhet a pörköltbe – mondta Nagygyörgy Jenő, a Karcagi Birkafőzők Egyesületének elnöke.

A karcagi Csontos család igazi juhászdinasztia. Most is hatan főztek egymás mellett, id. Csontos György és felesége, két fiuk és két unokájuk. Ifj. Csontos György ezúttal is elmondta: szerinte a sziken nőtt birkából készül igazán jó pörkölt. Ez az eredményhirdetésnél is kiderült, hiszen több érmet is kapott a zsűritől a család.

– A mi birkáink a tanyánk környékén legelnek, és ott szedik magukba a finom gyógynövényeket is, így nem tápon, nem abrakon nőnek fel. A szikes fű hozzáad egy kicsit a jó ízhez éppúgy, mint az, hogy a kaszroly alá jól kiszáradt tűzifával és nem gázzal tüzelünk, s így a természet adta füst is ízesíti, és nemcsak gőzölög a forró lében a birkatest – fogalmazta meg a családi titkot ifj. Csontos György.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő szerint a Karcagi Birkafőző Fesztivál az ország egyik legjelentősebb gasztrofesztiválja, mely évről évre több ezer embert vonz a Nagykunság fővárosába.

– 1999-ben, a Múzeumparkban harminc-harminckét főző és néhány száz érdeklődő volt. Ma már több százan főzik itt a birkapörköltet, és több mint tízezren látogatnak el hozzánk az ország számos településéről – mondta Dobos László polgármester, akitől megtudtuk, a kétszázhatvan főzőhely némelyikén két-három birkát is főztek.

A karcagi születésű Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes szerint jó pörköltet csak negyven év feletti férfiak tudnak főzni. Így volt ezzel ő is. Azóta Mihály-napokon édesapjával közösen vagy maga főzi meg az ünnepi asztalra a birkapörköltet. Reméli, fiai is megtanulják majd ezt a szép hagyományt.

– A birkatartás a hazai gazdaság egyik húzóágazata, évente hatvanezer tonna birkahúst termelnek a gazdák. Az egy főre jutó hazai fogyasztás azonban nem éri el az egy kilót évente, miközben az Európai Unióban ez két kiló körül van. Bár most Karcagon a fesztiválon elfogyasztott mennyiséggel nő az átlagunk, de az év során nekünk, magyaroknak kicsit többet kéne ezt az egészséges birkahúst enni – hangsúlyozta Varga Mihály.

A karcagi Kun Józsefék sátrában nagyapa és unokák főztek együtt. A legifjabb Kun József szerint főzés közben arra kell vigyázni, hogy ne égjen le a hús, s a hagyma üvegesre legyen pirítva.

– Nekem már nem nehéz megfőzni egy birkát, hiszen négyévesen már itt voltam apáékkal. Azóta több diákversenyen is indultam, van egy első és negyedik helyem. Nálunk mindenki jól főz, nincs egymás közötti rivalizálás, apa és papa is megkóstolják ízesítéskor az én pörköltömet, és meghallgatom a tanácsukat is – árulta el Józsika.

A karcagi Kun József unokáival főzött együtt.

Schillinger Mihály Dunaújvárosból különlegességet főzött.

– Saját, titkos fűszerkeverékkel, szerb, horvát és magyar ízekkel készítem a birkapörköltet, amibe még füstölt császárszalonnát is tettem. A másik különlegességem, hogy cserépedényben főzök, ami egy jellegzetes ízt ad. Kíváncsian várom, hogy a kunok hazájában hogyan fogadják ezt a különleges pörköltet – mondta a nyugdíjas férfi.

A magyar népi kultúra egyik legkomolyabb ünnepének nevezte a fesztivált dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, aki szerint igazán jó birkapörköltet csakis a karcagiak tudnak főzni, ezért is jó, hogyha minél többen igyekeznek ezt megtanulni, átvenni.

A félezer nevezett birkapörköltet értékelő szakmai zsűri nem volt könnyű helyzetben – hangzott el Garaczi János Venesz- és Gundel- díjas mesterszakács, a zsűri elnöke zárszavában, aki pozitívumként értékelte, hogy sok fiatal főző volt, és azt is, hogy együtt főzött két, vagy akár három generáció is.

Bronz minősítést kapott a zsűritől: Gulyás Ferenc és felesége, legifjabb Bartha László, Szendrei Géza, Magyari József, Vál Tamás (mindannyian karcagiak) és a kisújszállási Ari Károlyné. Ezüstöt kaptak: Sebők Dávid, Kiss Gergely, id. Csontos György, Kovács György Tibor, a karcagi Nagy Kálmán–Patkó László–Németh Ferenc főzőcsapat és Király Jánosné Tiszaföldvárról.

Aranyat vihetett haza Nagygyörgy Jenő, Sebők Lajos, ifjabb Csontos György, Agócs Zoltán Karcagról, Gorzás Gábor Kunhegyesről, illetve a versenyt maximális ponttal megnyerő karcagi Szőke Róbert, aki a vándorserleget is őrizheti egy évig.

A karcagi Szőke Róbert (jobbra) vehette át a legjobbnak járó serleget.
Fotó: Daróczi Erzsébet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában