emléktáblát avattak

2019.07.26. 18:51

Száz éve, hogy kivégeztek 46 ártatlan fegyverneki lakost

Éppen száz évvel ezelőtt történt, hogy negyvenhat, aratáson dolgozó ártatlan fegyverneki lakost végeztek ki az országot megszálló román csapatok. Az áldozatok előtt tisztelegtek csütörtök délután a város történelmi emlékparkjában, ahol az elhunytak nevét tartalmazó táblát avattak.

Molnár-Révész Erika

A negyvenhat áldozat nevét tartalmazó emléktáblát a tragédia századik évfordulóján avatták fel.

Fotó: Kiss János

– Mint az a kutatásokból kiderült, a negyvenhaton kívül még három helyi áldozata is volt néhány nappal később a román csapatok vérengzésének. A könyörtelenségüket és a bosszúszomjukat mutatta, hogy volt, akit csak később tudtak azonosítani, annyira összekaszabolták. Az áldozatok között egészen kicsi gyermekek is voltak... – mondta az ünnepségen Molnár Barna, a Fegyverneki Művelődési Ház igazgatója.

A negyvenhat áldozat nevét tartalmazó emléktáblát a tragédia századik évfordulóján avatták fel.
Fotó: Kiss János

Hozzátette, bár a templom falára korábban elhelyeztek egy emléktáblát, de ilyen, az áldozatok neveit is tartalmazót eddig még avattak Fegyverneken. Az ünnepség végén megszentelték, majd megkoszorúzták az emléktáblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában