Galériával

2019.08.16. 11:30

Szolnokon tartották a budapesti légi parádé főpróbáját

Nem elírás, most pénteken délelőtt augusztus huszadikát írtunk, Szolnok volt Magyarország fővárosa, ahol a szőke Tisza helyett a kék Duna folyt. Megyeszékhelyünk helyőrségében tartották meg ugyanis a Szent István-napi hagyományos budapesti légibemutató főpróbáját.

Mészáros Géza

Fotó: Kiss János

Nem másért, mivel a MH 86 Szolnok Helikopter Bázis alakulatainak technikái, valamint katonái lesznek idén (is) a főszereplők a legnagyobb állami ünnep (l)égi színpadán zajló előadásnak.

A sajtónyilvános pénteki eseményen a hazai média képviselői megtekinthették a Magyar Honvédség jelenlegi, valamint a közeljövőben rendszerbe kerülő helikoptereit is.

– Az augusztus 20-i állami ünnepen ismét nagyszabású légi parádét rendeznek Budapesten a Lánchíd és a Margit híd közötti Duna-szakasz fölött – beszélt a pénteki szolnoki főpróbán az augusztus 20-i fővárosi esemény kapcsán Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának haderőnemi szemlélője.

– Idén nem lesz vízi bemutató, kizárólag légi attrakciókat láthat a közönség 50 percben. A Lánchíd és a Margit híd közti Duna-szakasz lesz a helyszín, amelynek a központja az Országház előtti rész lesz – jelezte.

A dandártábornok arról is beszámolt, hogy a Magyar Honvédség légierejének többféle „szolnoki” helikoptere (például AS 350-es, Mi–8-as, Mi–17-es, Mi–24-es) és merevszárnyas repülőgépei (Zlin–242-es, Zlin–143-as) húznak át a Duna felett.

A 86-osok bázisán pénteken látható volt két német felségjelű (Luftwaffe) H-145-ös helikopter is, mely típust az év végével fog rendszeresíteni a magyar légierő. Kecskemétről érkezett a gyönyörű An–26-os szállítógép, jöttek Airbus–319-esek, és a Falcon 7X, zárásként pedig a Jas 39-es Gripen-kötelék húzott át a tiszai Duna felett.

Budapesten a műsort szolnoki ejtőernyősök fejezik be azzal, hogy a Dunán felállított pontonhíd-részekre ugranak – zárta a budapesti premier fellépőinek felsorolását Kilián Nándor, a Magyar Honvédség légierejének dandártábornoka.

Megtudtuk, augusztus 20-án, a katonai és állami hagyományoknak megfelelően, reggel a fővárosban zászlófelvonással és 130 katona tisztté avatásával kezdődik a nap, ezen beszédet mond Áder János köztársasági elnök mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter is.

Ezt a Magyar Honvédség légi- és vízi bemutatója követi, amelyen a haderő új beszerzésű eszközei is bemutatkoznak. A Magyar Honvédség az országban hivatalosan negyven helyszínen mintegy hétszáz katonával lesz jelen az ünnepi rendezvényeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában