nagykunság

2019.08.25. 15:28

A berekfürdői nemzetközi zenei táborban adtak koncertet

A hegedűoktatás egyik különleges fajtája a Suzuki-módszer. E szerint tanítanak a kisújszállási Baptista Alapfokú Művészeti Iskolában is, melynek diákjai részt vettek a berekfürdői nemzetközi Suzuki zenei táborban, majd Karcagon adtak hangversenyt.

Daróczi Erzsébet

A kisúji gyerekek Horváthné Galambos Olga tanárnővel

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A módszer világszerte ismert, a legmegfelelőbb kifejezés rá, amit maga Suzuki is használt: „anyanyelvi” – mondta Horváthné Galambos Olga, az iskola tanára.

– A gyermek beszélni, járni, cselekedni a szüleitől tanul úgy, hogy leutánozza őket. Ebből kiindulva építette fel hegedűtanítási módszerét, melynek keretében már hároméves korban, szülők bevonásával folyik az oktatás, csoportos együttjáték, sok a zenehallgatás és a hallás utáni tanulás is.

– Az otthoni gyakorlás játékként épül be a gyermekek mindennapjaiba. 1998-ban találkoztam először a Suzuki-módszerrel, és komoly nemzetközi vizsgát kellett tennem, hogy alkalmazhassam – magyarázta a tanárnő, aki arról is szólt, hogy a módszer a különböző képességű gyerekek mindegyikének sikerélményt nyújt, mert mindenkit a képességének megfelelő fokra fejleszt, a haladás gyorsaságát, ütemét az egyes személyek képessége határozza meg.

A kisúji gyerekek Horváthné Galambos Olga tanárnővel
Fotó: Daróczi Erzsébet

A közös játék során a szereplők változása miatt a darabok ismétlődnek, ami elmélyíti a tudást, növeli a repertoárt minden gyereknél. A berekfürdői táborban olasz, francia mesterektől és hazai zenészektől leshettek el fortélyokat a gyerekek.

Az ott tanultakból aztán egy nagyszerű koncertet adtak a Dérynében a kisújiak a budapesti, paksi, jászárokszállási, orosházi és franciaországi növendékekkel közösen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában