TÚRKEVE

2019.08.29. 13:58

A francia éveket mutatják be

Finta Gergely Párizsban címmel nyílt kiállítás a közelmúltban a Finta Múzeumban.

Szabó Lilla Laura

Sokan voltak kíváncsiak a tárlat megnyitójára

Forrás: Beküldött fotó

A túrkevei városnap alkalmából összeállított, a művész franciaországi pályáját bemutató tárlatnak a Vadász Pál Kiállítóterem ad otthont.

Az ismert Finta testvérek középső tagja (bátyja Finta Sándor, öccse Finta Sámuel), a Zádory Oszkár néven alkotó művész 1906-tól élt a francia fővárosban, ahol Auguste Rodin kedvelt tanítványa, munkatársa lett. Kiállított a Párizsi Szalon tárlatán, és portrészobrászként is jelentős megrendelést tudhatott magáénak.

Az első világháború előtt több porcelángyár is sokszorosította műveit. Sajnos 1914-ben azonban internálták egy francia sziget, Noirmoutier kolostorába, ahol a következő öt évet töltötte. Itt szinte csak csontfaragványok készítésére volt lehetősége. Szabadulása után visszatért Magyarországra.

Sokan voltak kíváncsiak a tárlat megnyitójára
Fotó: Beküldött fotó

A számos érdekességet is felvonultató tárlat elsősorban a Franciaországban készített alkotásokon keresztül mutatja be az életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában