GALÉRIÁVAL

2019.08.31. 15:30

Állati jó szülinapi „buli” volt a berényi állatkertben

Színes programokkal ünnepelte megalapításának negyvenedik évfordulóját a Jászberényi Állat- és Növénykert. Az állati jó szülinapi „bulihoz” pénteken az Állatkertek Éjszakája adott remek alkalmat, amikor is látványetetésekkel, bemutatókkal, fényfestéssel, kiállításokkal és megannyi érdekességgel várták a látogatókat.

Illés Anita

Kicsik és nagyok számos élménnyel gazdagodtak pénteken az állatkert megalapításának negyvenedik évfordulója alkalmából rendezett egész napos programsorozaton, ami ezúttal kapcsolódott az Állatkertek Éjszakájához. Már délelőtt nagy volt a nyüzsgés a kifutók előtt, jelezve, hogy sokan kíváncsiak a látványetetésekre. A hőségben kíváncsi gyerekszemek pásztázták a táplálékra váró állatokat. A gondozók pedig a látványetetésen változatos állatfajokat mutattak be az érdeklődőknek.

A pingvinek, vidrák, makik, ormányos medvék, szurikáták, tarajos sülök és a többiek úgy kapták meg eleségüket, hogy közben a gondozók hasznos információkat mondtak el a zoolakókról, illetve a finomságok elfogyasztása során a látogatók megfigyelhették az állatok természetes viselkedési formáit is.

A szervezők rengeteg érdekes ismeretterjesztő programmal készültek erre a nagy napra. Fotókiállítással emlékeztek meg az elmúlt négy évtizedre, de az állatkert Föld-napi rajzpályázatának alkotásain keresztül bemutatták a bolygónkat terhelő környezeti hatásokat is. A zoo állatorvosainak különleges eseteiből tárlatot állítottak össze, ahol például láthattuk az állatok testéből kiműtött tárgyakat és a röntgenfelvételek egyikén az éji majom csonttörését is.

Az esetismertetésekből megtudhattuk, hogy a Jászsági Sasközpontba és a Jászberényi Állat- és Növénykertbe sok balesetet szenvedett, mentett madár kerül be, akik különböző töréseket szenvedtek el. Ám a sérülések kezelésére többféle műtéti technika létezik, ezeket szintén ismertette a kiállítás anyaga.

 

Az esti programok sorát Tóth Gábor interaktív bemutatója nyitotta meg, aki négylábú társai, köztük egér, patkány, róka és borz közreműködésével a városi életközösségeket alkotó fajok világáról beszélt. Sokan voltak kíváncsiak a Kutyákkal az Életért Alapítvány mentőkutyás bemutatójára is. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai rovarbemutatóval érkeztek a rendezvényre.

Az éjszakai program sötétedés után vált igazán izgalmassá és látványossá, amikor a gyerekek nagy örömére színpompás, mesevilágot idéző fényfestéssel színes mintákat festettek az Arborétum növényeire. Aki napközben lemaradt a látványetetésről, az pedig éjszaka figyelhette meg az állatkert lakóinak falatozását.

Örökbe fogadták az árva kajmánt

A jászberényi állatkert élete tele van kalanddal és meglepetéssel, örömteli eseményekkel. Augusztusban egy árva kajmán érkezett az állatkertbe. A közel másfél méteres hüllőt valaki egy bútorlapokból készített dobozban helyezte ki Budapesten, a Tropicarium elé. A dobozra rá volt írva, hogy „fogadjanak be”.

– Ismeretlenek a Tropicarium bejárata előtt úgy hagyták ott a kajmánt, mint egy árva csecsemőt, ám az egzotikus állatkert nem tudta befogadni. Mi pedig a berényi állatkertnek épp kajmánt kerestünk, így örökbe fogadtuk – mesélte Kovács Ágnes, gyűjteményvezető-helyettes. Július elején szurikáták születtek az állatkertben. Kölykeiket a felszín alá ásott üregekben hozták világra, így csak hetekkel később váltak láthatóvá, amikor a kicsik már kibújtak föld alatti otthonukból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában