vélemény

2019.08.28. 07:00

Hal helyett hálót kell biztosítani

Generációk sejtjeiben öröklődik tovább alattomosan, fennmaradásának záloga az önkéntelen, tudat alatti mintavétel.

Molnár-Révész Erika

A nyomor ott tenyészik a rogyadozó házak málló vakolatában, tükröződik a gazzal felvert udvarok pocsolyáiban, és él tovább a tompult, nagyvilágra zárt gyermekszemekben.

Az ország régóta küzd a nyomor felszámolása és a romák felzárkóztatása érdekében. Kimondhatjuk: eddig kevesebb, mint több sikerrel. A sikertelenség kulcsa talán az, hogy homogén egységként kezelte a cigányságot mind földrajzi, mind egyéni szempontból. Eddig.

Idén harmincegy hátrányos helyzetű településen indul mintaprogram, mely a fogan­tatástól a foglalkoztatásig segíti a leszakadt rétegeket, egyénre és településre szabottan. A

Jelenlét programot a Máltai Szeretetszolgálat dolgozta ki, és már sikeresen alkalmazza Tiszabőn és Tiszaburán. A kismamáknak magzatvédő vitaminnal és tanácsadással, az óvodás és iskolás gyermekeknek – az intézmények működtetését átvéve – célzott és egyéni oktatási programokkal, a felnőtteknek munkahelyteremtéssel segítenek. Munkatársaik helyben kezelik a problémákat, miközben az ott élők is azt érzik, képesek megoldani a feladatokat.

De ezért nekik is tenni kell. Hal helyett hálót – szól a mondás, viszont a háló mindenkinek, mindenhol mást jelent. Ezt kell biztosítani, és nem árt megmutatni a használatát sem.

Ennek érdekében fogott össze a Belügyminisztérium, a Máltai Szeretetszolgálat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Talán ezzel a programmal végre sikerül megszakítani a generációkon átöröklődő nyomor láncolatát…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában