SZOLNOK/DEBRECEN

2019.08.06. 11:29

Már a Debreceni Egyetemhez tartozik a szolnoki campus

Ismét nagy változás formálta a megyeszékhely felsőoktatási intézményének életét. Az év eleje óta tartó előkészítések eredményeként augusztus elsejével létrejött a Debreceni Egyetem Szolnok Campus.

Szabó Lilla Laura

Már felvette új nevét a szolnoki Tiszaligetben álló campus.

Fotó: Mészáros János

A Neumann János Gazdálkodási Kar teljes mértékben összeolvadt a Debreceni Egyetemmel. Az így létrejött új szervezeti egységben jelenleg folyó képzések az egyetem gazdaságtudományi karához tartoznak. Így ennek következtében a campus oktatói is átkerültek a kar állományába.

Az átalakulás, bár nem kevés feladattal és munkával jár, pozitív hatással van a hallgatók életére, az oktatás színvonalára.

– A folyamat tulajdonképpen már a múlt év végén elindult. Azonban a felvételi idején a szakokat még a Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar neve alatt hirdettük. A pótfelvételire jelentkezők szintén így találhatják meg az egyes irányokat. Természetesen még a jelentkezési időszak előtt, megfelelő tájékoztatást adtunk a tanév kezdetét érintő változásokról. Vagyis arról, hogy a szemeszter megkezdésekor már a Debreceni Egyetem hallgatóivá válnak a diákok – tájékoztatott dr. Szabó Attila Péter, megbízott campusigazgató.

A tanulókat közvetlenül tehát nem érinti a változás. A jelentkezések során sem tapasztaltak nehézségeket a beolvadással kapcsolatban. A jelentősebb átalakulás az intézmény működésében jelentkezik.

– Korábban gazdálkodási kar voltunk. Most azonban teljesen új szervezeti egységként látjuk el feladatainkat. Megbízotti státuszban én töltöm be a campusigazgatói posztot. A működési, üzemeltetési és oktatásszervezési munkákat két kolléganőmmel, hárman látjuk el. Augusztus elsején vettük át rektor úrtól és kancellár úrtól a megbízóleveleinket Debrecenben. Szolnokon az önálló kari szervezet tehát megszűnt, hiszen a hallgatók az egyetem gazdaságtudományi karának tanulóivá válnak – részletezte az igazgató.

Már felvette új nevét a szolnoki Tiszaligetben álló campus.
Fotó: Mészáros János

Emellett a jövőbeli tervekről is mesélt. Elsődleges szempont a szakok fejlesztése, bővítése.

Az állandó cél az, hogy a jelenlegi hallgatók minél színvonalasabb oktatásban részesüljenek.

Emellett pedig jól érezzék magukat az intézményben. Ami a bővítést illeti, egészségügyi és műszaki irányok is szerepelnek a tervek között. Ám ezekkel kapcsolatban még igen hosszú a teendők listája.

– Az oktatási és szervezési igények meghatározása, majd ezek kiszolgálásának a megszervezése az első lépés. Ez inkább középtávú cél, gondos előkészületekkel haladunk felé.

Gazdaságtudományi képzés folyik

Több mint hétszáz hallgatója van a Debreceni Egyetem Szolnok Campusnak. Az intézménynek összesen 481 hallgatója volt az átalakulás előtt. A tanulók a képzési idő végén a Debreceni Egyetem által kiállított diplomát kapnak majd. A normál felvételi eljárás eredményeként további 270 diákkal bővült a létszám, ők szintén hasonló oklevelet kapnak kézhez tanulmányaik végeztével. Szolnokon jelenleg csak gazdaságtudományi képzések folynak.

A cikk témájával kapcsolatban véleményt is írtunk, ezt ide kattintva olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában