a megye 7 csodája

2019.08.22. 19:00

Számos hal- és madárfaj él a Tisza-tó térségében

Olvasóink augusztus 8. és augusztus 30. között szavazhatják meg Jász-Nagykun-Szolnok megye hét legszebb természeti csodáját.

A kitöltött szelvényt ügyfélszolgálatunkon személyesen, vagy postai úton is eljuttathatják szerkesztőségünkbe. A nyomtatott újság szavazói között kisorsolunk egy darab, két személyre és két éjszakára szóló wellnesspihenést a Hotel Caramellbe. Online játékunk itt található, az online szavazók között a megyéket összevonva kisorsolunk egy darab, 200 ezer forint értékű utazási utalványt.

TISZA-TÓ

A tó vízfelülete a második legnagyobb az országban, a folyó felduzzasztásával alakították ki. A területen található mocsár, sekély-tó, kopolya és különféle vízfolyások, melyek lehetővé teszik az állat- és növényvilág változatosságát. A környezeti adottságoknak megfelelően a folyó- és holtmedrek, valamint a tározóterek élővilága eltér egymástól.

A tározótérben az árasztás óta a növényzet aránya a nyílt vízfelülethez viszonyítva fokozatosan növekszik. A hínárosban a sulyom, az egyéb helyeken a nád és a gyékény a legelterjedtebb, de a tündérfátylas és tündérrózsás állományok is jelentős szerephez jutnak, melyek szépségükkel színesítik a tó felszínét.

A kárókatonák előszeretettel költenek a Tisza-tó lápos, mocsaras területein

A természeti értékét a mozaikossága révén kialakult egyedülállóan változatos szerkezetű halegyüttesek adják. A duzzasztott folyómederben leggyakoribb fajok a karikakeszeg, dévérkeszeg, ezüstkárász, a gazdasági szempontból fontosabbak közül a ponty, a süllő, a harcsa és a csuka fordul elő.

A Tisza-tó sekély vizű vagy időszakos vízborítású területei a kétéltűek igazi élőhelyei, igen nagy számban élnek itt különböző békafajták: egyebek mellett a barna varangy vagy a vöröshasú unka.

A gátoldalon biciklizve csodálatos látvány tárul elénk, melyet a madárvilág is tovább gazdagít. Számos gémfajta költ a területen, de kiemelkedő a kárókatonák fészkelése is. Az emlősök közül a hódok és a vidrák uralják a vizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában