a megye 7 csodája

2019.08.20. 11:17

Szolnok egyik büszkesége a Molnárfecsketelep

Olvasóink augusztus 8. és augusztus 30. között szavazhatják meg Jász-Nagykun-Szolnok megye hét legszebb természeti csodáját.

A molnárfecske védett faj

A kitöltött szelvényt ügyfélszolgálatunkon személyesen vagy postai úton is eljuttathatják szerkesztőségünkbe. A nyomtatott újság szavazói között kisorsolunk egy darab, két személyre és két éjszakára szóló wellnesspihenést a Hotel Caramellbe.

Online játékunk ide kattintva megtalálják, az online szavazók között a megyéket összevonva kisorsolunk egy darab, kétszázezer forint értékű utazási utalványt.

Szolnoki Molnárfecsketelep

Az ország egyik legnagyobb molnárfecsketelepe Szolnok városközpontjában, a Boldog Sándor István körúton található. A régebbi építésű belvárosi házak erkélyei, balkonjai alá molnárfecskék ezrei építették fel fészkeiket, a kolóniát így a megyeközpont egyik legjelentősebb természeti értékeként tarthattuk számon. Az 1980-ban védelem alá helyezett telep jó példa az épített környezet és a természet együttélésére.

A molnárfecske védett faj, a verébalakúak rendjéhez, ezen belül a fecskefélék családjához tartozik. Testhossza 13 centi­méter, szárnyfesztávolsága 26–29 centiméter, testtömege 13–23 gramm. Nagy csapatokban vonul, repülő rovarokkal táplálkozik, többek között szúnyogokkal. Hazánkban áprilistól októberig fészkelnek e madarak.

A molnárfecske védett faj

Agyagból építik meg fészküket, ehhez kedvez a Zagyva közelsége, és amíg elkészülnek, körülbelül 2500 alkalommal kell fordulniuk. Egy fészekaljban 4-5 tojás van, amin a szülők körülbelül két hétig felváltva kotlanak. A fiatal madarak 3,5–4 hetes korukban repülnek ki.

Az utóbbi időben jelentősen megfogyatkoztak hazánkban is a fecskék, ez alól a szolnoki telep sem kivétel. Sajnos ma már nem egy olyan fészek akad, melyben nem csipog fióka, így különösen fontos, hogy óvjuk, megőrizzük az utókornak élő kincsünket, a molnárfecsketelepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában