TISZAFÖLDVÁR

2019.08.09. 16:30

Új pályán készülhetnek a versenyekre

Lótulaj bárki lehet, de lovas embernek születni kell – vallja Tóth Ferenc, a Tiszaföldvári Lovasklub Sportegyesület elnöke.

P. Pusztai Nóra

Tóth Ferenc Titok nevű lovát vezeti éppen a karámba

Fotó: P. Pusztai Nóra

– A régi világban nagyapám községi kocsis volt, innen ered a családi kötődésem. Olyan szerencsém volt, hogy 1981-ben felvettek a tatai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakmunkásképző Intézetbe, mint lótenyésztő szakmunkást.

– Az iskolában igazi szakemberek tanítottak bennünket, a gyakorlati helyeken a lovazás széles skálájával megismerkedhettünk. Életem egyik legszebb három évét töltöttem el ott, majd a helyi termelési szövetkezetbe kerültem. A rendszerváltáskor a hátaslovakat munkalovakra cseréltem, mivel a sportnak nem volt hagyománya a környéken.

Tóth Ferenc Titok nevű lovát vezeti éppen a karámba
Fotó: P. Pusztai Nóra

– Később, évek múltán mégis bakra ültünk. Ott döntöttem el, hogy magyar ember, magyar lovat tartson, akkor lettek Furioso lovaink. Képeztem magam, lovasoktatói végzettségem van, a helyi iskolában sérült gyerekekkel is foglalkozom, de fogatbíró is vagyok. A szívem csücske viszont a díjugratás lenne – mesélte Tóth Ferenc.

– Tiszazugi Lovasklub néven alakult egy egyesület 1999-ben, a lótartók és hobbisportolók úgy gondolták, hogy ilyen típusú közösségbe tömörülnek. Az első gondolatunk az volt, hogy Földváron honosítsuk meg a lovassportokat. A mai napig nincs az egyesületnek saját tartású lova, hanem magán lótartók a tagjai.

– Akkor még én is csak tagként vettem részt a munkákban. A ló drága és nagyon időigényes, ezért sokan feladták a tartását, és így az egyesület is megszűnt. Még ma is nehéz utánpótlást toborozni.

– Az állatszeretetnek a gyerekkel együtt kell születnie – hangsúlyozta az elnök. – A kétezres évek elején lelkes, helyi fiatalok újraszervezték a közösséget, akkor már Tiszaföldvári Lovasklub Sportegyesületként. Eleinte úgy gondoltam, szakmailag támogatom őket, de mégis elnök lettem – mondta Tóth Ferenc, aki kiemelte, hogy valamikor katonai sport volt a lovaglás, ellenben most inkább a hölgyek körében népszerű.

A jelenleg közel negyven fővel működő szervezet fő profilja a fogathajtás. Tavasszal egy helyi vállalkozó területet és épületet biztosított a klubnak. Így szabvány méretű, megfelelő infrastruktúrával rendelkező pályán hajthatnak a tagok. A fásítás és tereprendezés a jövő feladata.

Az egyesület idén szervezte huszadik, jubileumi fogathajtó versenyét Földváron, mely a megye legnépszerűbb megméretése volt ebben az évben. Több mint hatvan sportkönyvvel és rajtengedéllyel rendelkező versenyző indult a próbatételen. Évről évre egyre sikeresebbek a tiszaföldvári fogatok, úgy tűnik, a kemény munka meghozza a gyümölcsét. Tavaly például a pónifogatok között országos versenyen hatodik lett az egyesület egyik versenyzője, de egyes fogatban harmadik és negyedik helyet is elértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában