Galériával

2019.09.02. 17:19

Egy időkapszula lett az új Tiszaligeti Strandfürdő alapköve

Az alapkövet szeptember 2-án délben helyezték el az elavult, lebontásra váró régi építmény nyári főbejáratának közelében. Szolnok jelenkorunkban íródó turisztikai életében újabb fontos mérföldkőnek nevezték a hétfői alapkőletételi ceremóniát.

Mészáros Géza

Több mint 7,7 milliárd forinttal támogatja a kormány a tiszaligeti fürdőkomplexum fejlesztését, amely a Modern Városok Program (MVP) keretében valósul meg. A tervek szerint a munkálatok húsz hónapot vesznek igénybe, a szolgáltatások pedig 2021 második negyedévében állnak a vendégek rendelkezésére.

A tiszaligeti strandfürdő eredeti állapotában az 1960-as években épült, a kor követelményeinek megfelelő színvonalon. A megyeszékhelyen ezidőtájt városszerte jelentős fejlesztések történtek.

A fürdő építés helyéül Szolnok legszebb részét a belvároshoz közeli, mégis attól jól elkülönülő, fás, parkos területet szemelték ki, sportpályák, hotelek, kemping és ifjúsági szabadidő centrum társaságában.

Már akkor rendelkezésre állt a szükséges infrastruktúra, a megfelelő minőségű termálvíz, a vezetékes városi ivóvíz és a hulladékvizek elvezetését biztosító csatornapótló rendszerek.

Időközben elkészült a szennyvíz-csatornázás, valamint korszerűsödött a térség beépítettsége, új termálkutak fúrására került sor, megépültek az öltözők, pénztárak, valamint egyéb kiegészítő gépészeti és villamos melléklétesítmények.

A ’80-as ’90-es években a gyönyörű park, a szépen növő fák, a fürdőhöz tartozó csónakázó tó, a kapcsolódó étterem és büféegységek, és nem utolsó sorban – termálmedencék, úszó- és gyermek medencék – komoly vonzerőt jelentettek.

Az idő előrehaladtával és az előírások megváltozásával sürgetővé vált a medencék korszerűsítése, a közlekedés megújítása, a szociális blokkok átalakítása, egyszóval a fürdőzés feltételeinek színvonalasabbá tétele.

Az elmúlt közel két évtized alatt többször modernizálták a komplexumot, de a megyeszékhely néhány éve meghatározott turizmusfejlesztési stratégiájában szerepel a fürdővárosi jelleg erősítése, így az MVP által ez az ágazat kapott prioritást.

– A mai nap különleges Szolnok életében, ugyanis egy olyan modern, európai színvonalú fürdőlétesítmény alapkövét tesszük le, amelyik alapvető változást hozhat városunk turisztikai életébe, az arra épülő gazdaságra – mondta Szalay Ferenc polgármester hétfőn.

– A megyeszékhelyünk igazi fürdővárossá válik, s ez nem csupán ennek a létesítménynek lesz köszönhető, hanem a Véső úton rövidesen birtokba vehető egykori MÁV-strandnak, illetve az idén nyáron átadott, s rendkívül gyorsan népszerűvé váló tiszai szabadstrandunknak is – tette hozzá a városvezető.

A beruházásra 7,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a kormány. A vállalkozási szerződés aláírását követően a munkaterületet augusztus 26-án adták át, így megkezdődtek a kivitelezési munkák, melyek előreláthatóan 20 hónapot vesznek majd igénybe (a generálkivitelező a Swietelsky Kft. és a Modinvest Kft. által létrehozott konzorcium – előbbi cég ügyvezető igazgatója, Bognár Árpád az ünnepségen a város egyik jelképéről is beszélt a leendő fürdő kapcsán).

A fejlesztés bontási munkálatokkal kezdődik, eltávolítják a régi kabinokat, nyári öltözőket, a kör alakú termálvizes medencét, a patkó alakú gyermek medencét és a régi szauna-épületeket. A meglévő 50 méteres úszómedence, a tanmedence és az élménymedence megmaradnak, csak átalakítják, felújítják.

A tanmedencének egész évben állandó fedése lesz. Az új élményfürdőben szabadtéri és beltéri medencék is várják majd a látogatókat. A megmaradókhoz még négy új medence épül, beltéri csúszdával és élményelemekkel egészítik ki a kínálatot.

A gyermekeknek külön vízi csúszdák készülnek, lesz játszótér is a legkisebbeknek. A fürdőben új szaunavilág gondoskodik majd a pihenésről és a rekreációról. A strandfürdő teljes területe megújul.

A medencéket körülvevő pihenőterület, a fás-ligetes, részben burkolt parkosított napozó-, pihenőterületek mellett sportpályák, korosztályonként differenciált játszóterek, sétány, szabadtéri játékok és fitneszpark lesz. A strandot határoló csónakázótó is bekapcsolódik a szolgáltatásokba a napozóstégekkel, illetve a teraszos vízparti büfével.

A strandfürdő általános képe, a hatalmas parkos, ősfás terület megmarad, és az átfogó kertrendezésnek köszönhetően komfortosabbá válik. A fürdőhöz negyvenhat új parkol, valamint kerékpártároló is épül.

– A tervezett fürdőépítés, szállodaépítés, s egyéb sportturisztikai építkezések együttesen már a közeljövőben meghatározó ágazattá tehetik a turizmust Szolnokon és környékén – mondta köszöntőjében dr. Kállai Mária, Szolnok országgyűlési képviselője.

– A megyeszékhelyen már most adottak azok a sportlétesítmények, azok a sport, kulturális és közösségi események, amelyek megtöltik élettel, tartalommal ezeket az új beruházásokat, fejlesztéseket. A fürdő megépülésével pedig turisztikai szempontból még vonzóbbá válik a város.

– A polgármester úrral közösen azon dolgoztunk, hogy a kormányzat segítségével olyan fürdőt tudjunk építeni, melyet ez a város régóta szeretne, s mely valóban különleges és egyedi.

– Szolnok sok esélyt teremtett magának, ahol előbbre léphet, az M4-es út után, úgy gondolom, a fürdő építése lehet az a kitörési pont, mely jelentős változásokat hozhat a turisztikai ágazatban – tette hozzá dr. Kállai Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában