SZOLNOK

2019.09.16. 13:52

Ilyen volt régen a Tabán – I. rész: a Sipos téri Műegyetem

Szolnok mára jórészt köddé vált festői városrészének, a Tabánnak állít emléket a Damjanich János Múzeum Galériában látható kiállítása. Ennek jegyében idézzük fel az ódon negyed néhány történetét, több részben.

Szathmáry István

A Sipos téri iskola épülete egy régi felvételen.

Forrás: Damjanich János Múzeum

Elöljáróban meg kell említeni, hogy a városrész neve, a Tabán, török eredetű. A tabakhánéból, magyarul tímárnegyed kifejezésből származik. Egykor ezen a területen volt ennek a sok vizet kívánó, „illatos” iparnak a szolnoki centruma.

Első kitekintésként pedig az itteni legendás hírű tanintézetről, az 1900-ban épült Sipos téri Általános Népiskoláról essék néhány szó. A téglából emelt, cserépfedésű, villanyvilágítású, nagy udvarban álló, puritán küllemű épületben a padozat a szokásos hajópadló volt, a helyiségeket szenes kályhával fűtötték, a vizet a városi vízvezeték szolgáltatta. Hat tantermében, hét vegyes osztályban, háromszázhatvan diákot oktatott itt hat pedagógus.

Az évek során sok idősebb beszélgetőpartnerem emlegette szeretettel az iskolát, mint ismeretei első forrását, amely Szolnok egyik legrégebbi tanintézeteként a mai Ady Endre út és a Móra Ferenc utca találkozásánál állt. Nevét a Sipos Orbán néhai alispánról elnevezett térről kapta, de később egy iratban említik Harcsa utca 2. szám alatti iskolaként is.

Azt, hogy miképpen kapta a Tabáni Műegyetem nevet, nem tudni, legfeljebb feltevésekbe bocsátkozhatunk. Talán a benne lakó tudománynak a puritán környezettel való kontrasztja tette, de akár politikai okot is gyaníthatunk mögötte. A Rákosi-kor számos eldugott oktatási intézményt emelt addig ismeretlen magaslatokra az oda internált kiváló képességű, de megbízhatatlannak tartott tanárokkal. Amint dr. Kaposvári Gyöngyi történész írásából tudható, valamikor még a későbbi Verseghy Ferenc Gimnázium is működött a falai között, mert az első világháborúban hadikórháznak használt középiskolát egy időre ide helyezték át.

A Sipos téri iskola épülete egy régi felvételen.
Fotó: Damjanich János Múzeum

A két világháború közötti történetéről elpusztult irattára hiányában csak keveset tudunk. Az újabb háborúban katonai célokat szolgált, ami nem tett jót az épület állagának. Amikor 1945-ben áttértek a nyolcosztályos oktatásra, négyszáztízen tanultak benne, így a diáklétszám fokozatosan kinőtte régi otthonát.

További sorsát ezenkívül még egy esemény döntötte el: a környéken elkezdődött a tömbházépítési program. 1967-ben ezért abba az új épületbe költözött az intézmény, amely ma a Fiumei úti általános iskola nevet viseli. A régi házra, amely az egyik épülő tömbépület területére esett, 1969-ben adták ki a bontási engedélyt, azóta csak a megőrző emlékezetben él tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában