SZOLNOK

2019.09.15. 11:30

Meditáció: a hangutazás a testet és lelket is masszírozza

Tibeti tálakkal, óceándobbal, esőbottal, didzseriduval varázsol távol-keleti hangulatot Darányi „Hangadó” László. Az ötvencentis gong hangja betölti a teret, a rezgéshullámai utolérnek. A meditálás és relaxáció nyugodt szigete a Varázslat Stúdió, ahol egyebek mellett a hangterápiás csoportfoglalkozásait tartja megyeszékhelyünk hangadója.

P. Pusztai Nóra

Különböző méretű és falvastagságú tálakat szólaltat meg Darányi Hangadó László.

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Sipeki Peter

A tibeti tálak világával tavaly ismerkedett meg Darányi „Hangadó” László. A korábbi munkahelyeihez képest nagy váltás volt az életében, jelenleg a hangtálterápiával a stresszmentesítő lehetőségek kiaknázásán dolgozik.

– Az életem első része a hadseregben és az olajiparban zajlott. Dolgoztam felderítőként, ejtőernyősként, búvárként, jártam misszióban, majd csoportvezető voltam, hatalmas felelősséggel. Akadt, amikor száznegyven embert koordináltam. A hirtelen reagálás és a proaktivitás volt jellemző rám. Így elmondható, hogy az életem első fele rázós volt, próbálom egálra kihozni, mire megöregszem.

„Ma már belátom, hogy amin nem tudunk változtatni, azon fölösleges idegeskedni”

– vallja László.

Szolnok hangadója Afganisztántól Kanadáig bejárta a világot, őseink kultúráját a keleti népek világával kapcsolja össze. Tavaly Budapesten ismerkedett meg a hangtálak világával. A nyugati országok kórházaiban rekreációs célból is alkalmazzák a rezgéseket.

– Az anatómiától kezdve az eszközök ismeretét és -kezelését is el kellett sajátítani. Nem kottából, hanem mindig saját intuíciók szerint játszom, tehát nincs két egyforma hangfürdő – mesélte az alkalmakról László, aki az egyéni és páros terápiák mellett csoportos foglalkozásokat is vezet.

A hozzá érkezőkkel rövid beszélgetés során ismerkedik meg, így előtérbe kerülhetnek a testi és lelki problémák. A továbbiakban együtt dolgoznak azon, hogy a páciens jobban érezze magát.

A lazító, szellemet inspiráló, a test energiáit kiegyensúlyozó, tisztító gongmeditációra érkezőket a terembe belépve nyugalom járja át. Már magának a stúdiónak is megvan a hangulata, a füstölő, az aromaterápia már önmagában is megteremti a kellemes alaphangulatot. A nyugodt hangzású zene a ráhangolódás részét képezi. Kényelmes elhelyezkedés után kezdődik a relaxálás, ami hozzásegíti az embert az ellazuláshoz.

Különböző méretű és falvastagságú tálakat szólaltat meg Darányi Hangadó László.
Fotó: Beküldött fotó

– A cél, hogy olyan alfa állapotba juttassuk el a vendéget, amivel kikapcsolódik. Ez sajnos nem mindenkinek sikerül, de érdemes próbálkozni, hiszen a meditáció tudatosan gyakorolva megtanulható. Az elcsendesedés után kezdődik a hangutazás. A dupla fenekű kecskebőr óceándobbal a hullámzás hangjait lehet utánozni, de az esőbotban pergő szemek is különleges varázslatot teremtenek.

– Fontosnak tartom, hogy legyen olyan idő, amit magára szán az ember ebben a rohanó világban, a tálak hangjai a test mellett a lelket is masszírozzák. A négy elemnek megfelelő hangokat megszólaltató koshi csengése zárja a foglalkozást – részletezte László.

A közeljövőben összekapcsolja a hang- és erdőfürdőt, de alkalmanként kínai teaszertartásokat is szervez Darányi „Hangadó” László. Szívesen foglalkozik gyerekcsoportokkal, amely esetekben lufival és tálba töltött vízzel is kézzel foghatóvá válnak hangok, hiszen láthatóak a rezgések. A Hangolda során kipróbálhatják a tálakat és a gongot is a legkisebbek, megismerkedve a különböző hangzásokkal.

Gyógyításra használták a tálakat

A Tibetben különböző méretben készülő, kézi kovácsolású tálak használata több ezer éves hagyományra nyúlik vissza. Kezdetben terményeket, takarmányt, vizet tároltak benne, majd később lazításra, meditációra, gyógyításra használták. A hagyomány szerint egy hangtál hét-tizenkét fémet tartalmaz, melyek a hét fő bolygó élettani hatásával párosíthatók. Az alaphangot, felhangot és néhány alhangot egyszerre kiadó hangtálak nagyon mély, alfa, théta vagy akár delta szintű relaxációs állapotba képesek elvinni az embert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában