KENGYEL

2019.09.21. 12:30

Méltó helyen nyugodhatnak

Katonai tiszteletadás mellett, katolikus szertartással temették újra az 1919-es román intervenció idején elhunyt katonákat a kengyeli temetőben, csütörtökön.

Molnár-Révész Erika

A újratemetés ünnepélyes pillanatai

Forrás: Beküldött fotó

A honvédek földi maradványait – ahogy arról korábban beszámoltunk – nyáron, egy halastó kotrása közben találták meg, a település határában.

– Száz évvel ezelőtt elhunyt katonáktól veszünk ma végső búcsút úgy, ahogy az békeidőben mindenkit megillet, de harcmezőkön csak keveseknek jut. Olyanoktól búcsúzunk, akiknek talán már az unokáik sem élnek, akikre talán már a dédunokáik sem emlékezhetnek. Akiknek sírjaira száz éve nem borulhatott senki. Mert nemcsak idő előtt vesztették életüket, de megfosztattak attól is, hogy szeretteik utolsó útjukra kísérjék őket – mondta az ünnepségen tartott beszédében Nagy Szilárd polgármester.

A újratemetés ünnepélyes pillanatai
Fotó: Beküldött fotó

A magyar Vörös Hadsereg alakulatai 1919. július 20-án Szolnok térségében támadást indítottak a román csapatok ellen, a kezdeti sikerek után augusztus 1. és 3. között jelentős veszteségeket szenvedtek, és visszavonulásra kényszerültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában