NAGYKÖRŰ

2019.09.25. 19:48

Szupermarketek polcaira kerül a nagykörűi ropogós cseresznye

Lehetőséget kapnak a nagykörűi gazdák arra, hogy a jövőben érdemes legyen piacra is termelniük, és jelentős haszonnal értékesíteniük cseresznyéjüket. Az Auchan Magyarország Kft. vezetői szerdai látogatásuk során elmondták: kihagyva az „üzletből” a gyümölcsöt mélyen alacsony áron felvásárló kereskedőket, a helyi portéka magas termelői profittal kerülhet szupermarketjeik polcaira.

Mészáros Géza

Sok-sok elszalasztott után most újabb lehetőséget kapnak a helyi gazdák, hogy a jövőben valóban érdemes legyen piacra is termelniük, s a közelmúlthoz képest jelentős haszonnal is értékesíteniük a cseresznyéjüket. Szerdán délelőtt „Magyarország cseresznyéskertjébe” látogattak az Auchan Magyarország Kft. vezetői. Makránszky Melinda, a tradicionális frissáru szektor beszerzési vezetője, Pokrócz Márta élelmiszer-részleg vezető, Bobvos Pál minőségi menedzser, valamint Hajdú Zsolt, a szolnoki nagyáruház igazgatója tájékozódtak egy korábban megkezdett egyeztetés alapvetéseiről.

Dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselőjének, illetve Barát József alpolgármester, őstermelő társaságában megtekintették a mintegy 160 millió forintos pályázati támogatásból épülő hűtőház-raktárat, valamint a körűi cseresznyéseket. Az áruházlánc vezetői kecsegtető ajánlattal álltak elő: kihagyva az „üzletből” az eredetvédett gyümölcsöt mélyen alacsony áron felvásárló kereskedőket, a helyi, piros pozsgás portéka – közvetítő nélkül, ezáltal – magas termelői profittal a szupermarketjeik polcaira kerülhet. Ehhez a gazdáknak csupán a hazai hatóságok és az áruház kötelező termelési technológiai feltételeinek – pl. talajgondozás, permetezés – kell megfelelniük. Azt már dr. Kállai Mária szorgalmazta, hogy a mindkét fél számára kifizetődő együttműködéshez a körűi termelők összefogására lesz szükség.

Dr. Kállai Mária, (jobbján) Bobvos Pál, Barát József és Hajdú Zsolt társaságában, illetve helyi gazdákkal közösen tekintették meg az épülő hűtőházat.
Fotó: Beküldött fotó

A kiváló nagykörűi termékek jelentős része még mindig a környékbeli piacokon és kistermelői vásárokon talál gazdára, áron, de inkább értékén alul. A helyi gazdák nagypiacra jutásának körülményein is segít majd az őszre elkészülő hűtőház. A brand is tavaly óta adott, amikoris a falu jellegzetes és népszerű gyümölcsét magyar és nemzetközi oltalom alá helyezték. Nagykörűi ropogós cseresznye néven hivatalosan is a minőség kosarába tették, azaz hazai és európai uniós szinten is az új földrajzi árujelzők körébe került.

Mint azt Barát József délután, a vendégekkel közösen tartott gazdafórumon hangsúlyozta, ezt a felkínált lehetőséget nem volna szabad elszalasztani, ami által nem csupán a nagykörűi cseresznye, hanem a településen termelt többi értékes élelmiszer is felkerülhet a szupermarketek polcaira.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában