NAGYKÖRŰ

2019.09.25. 19:48

Szupermarketek polcaira kerül a nagykörűi ropogós cseresznye

Lehetőséget kapnak a nagykörűi gazdák arra, hogy a jövőben érdemes legyen piacra is termelniük, és jelentős haszonnal értékesíteniük cseresznyéjüket. Az Auchan Magyarország Kft. vezetői szerdai látogatásuk során elmondták: kihagyva az „üzletből” a gyümölcsöt mélyen alacsony áron felvásárló kereskedőket, a helyi portéka magas termelői profittal kerülhet szupermarketjeik polcaira.

Mészáros Géza

Dr. Kállai Mária, (jobbján) Bobvos Pál, Barát József és Hajdú Zsolt társaságában, illetve helyi gazdákkal közösen tekintették meg az épülő hűtőházat.

Forrás: Beküldött fotó

Sok-sok elszalasztott után most újabb lehetőséget kapnak a helyi gazdák, hogy a jövőben valóban érdemes legyen piacra is termelniük, s a közelmúlthoz képest jelentős haszonnal is értékesíteniük a cseresznyéjüket. Szerdán délelőtt „Magyarország cseresznyéskertjébe” látogattak az Auchan Magyarország Kft. vezetői. Makránszky Melinda, a tradicionális frissáru szektor beszerzési vezetője, Pokrócz Márta élelmiszer-részleg vezető, Bobvos Pál minőségi menedzser, valamint Hajdú Zsolt, a szolnoki nagyáruház igazgatója tájékozódtak egy korábban megkezdett egyeztetés alapvetéseiről.

Dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselőjének, illetve Barát József alpolgármester, őstermelő társaságában megtekintették a mintegy 160 millió forintos pályázati támogatásból épülő hűtőház-raktárat, valamint a körűi cseresznyéseket. Az áruházlánc vezetői kecsegtető ajánlattal álltak elő: kihagyva az „üzletből” az eredetvédett gyümölcsöt mélyen alacsony áron felvásárló kereskedőket, a helyi, piros pozsgás portéka – közvetítő nélkül, ezáltal – magas termelői profittal a szupermarketjeik polcaira kerülhet. Ehhez a gazdáknak csupán a hazai hatóságok és az áruház kötelező termelési technológiai feltételeinek – pl. talajgondozás, permetezés – kell megfelelniük. Azt már dr. Kállai Mária szorgalmazta, hogy a mindkét fél számára kifizetődő együttműködéshez a körűi termelők összefogására lesz szükség.

Dr. Kállai Mária, (jobbján) Bobvos Pál, Barát József és Hajdú Zsolt társaságában, illetve helyi gazdákkal közösen tekintették meg az épülő hűtőházat.
Fotó: Beküldött fotó

A kiváló nagykörűi termékek jelentős része még mindig a környékbeli piacokon és kistermelői vásárokon talál gazdára, áron, de inkább értékén alul. A helyi gazdák nagypiacra jutásának körülményein is segít majd az őszre elkészülő hűtőház. A brand is tavaly óta adott, amikoris a falu jellegzetes és népszerű gyümölcsét magyar és nemzetközi oltalom alá helyezték. Nagykörűi ropogós cseresznye néven hivatalosan is a minőség kosarába tették, azaz hazai és európai uniós szinten is az új földrajzi árujelzők körébe került.

Mint azt Barát József délután, a vendégekkel közösen tartott gazdafórumon hangsúlyozta, ezt a felkínált lehetőséget nem volna szabad elszalasztani, ami által nem csupán a nagykörűi cseresznye, hanem a településen termelt többi értékes élelmiszer is felkerülhet a szupermarketek polcaira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában