galériával

2019.10.01. 20:00

Idén is sokakat vonzott a Kutatók Éjszakája megyénkben

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a Kutatók Éjszakája programsorozat. Az esemény az ország és a megye több pontján is várta az érdeklődőket. A Debreceni Egyetem Szolnok Campus tizedik alkalommal tárta ki kapuit és a tudomány változatos világába invitálta a kalandozni vágyókat.

Illés Anita, Szabó Lilla Laura

– Több, mint háromszázan látogattak el hozzánk – kezdte dr. Szabó Attila Péter megbízott campus igazgató. Elmondta, hogy az érdeklődők egyebek mellett három, a gazdaságtudományhoz tartozó előadást hallgattak meg. A fiatalabbak a gombócok főzésének tudományába nyerhettek bepillantást.

A kiállítók standjaiból nehéz lett volna egyet kiemelni, hiszen mindenki érdekes témákkal érkezett. Új résztvevőként a megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, valamint a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet is megjelent. Népszerű volt a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis repülőgép szimulátora, valamint a gyermek és ifjúsági programok is. Így a NEFAG Zrt Erdei Művelődési Háza és Iskola éjszakai állatairól tartott bemutató valamint a gyógytea filter készítés szintén sok érdeklődőt vonzottak.

Jászberényben a Városi Könyvtár csatlakozott a Kutatók Éjszakája programsorozathoz. A irodalmat Réti László író képviselte az esten, aki egyébként korábban nyomozóként dolgozott és vezető beosztásban volt a rendőrségnél. Nem véletlen hát, hogy krimi íróként vált ismertté. Az olvasók is találkozhattak vele a helyszínen, ahol legújabb izgalmas, krimijét, az Európa halála című könyvét mutatta be az érdeklődőknek.

Később Majzik Lionel asztrofotográfus segítségével az asztrofotózás rejtelmeivel ismerkedhettek meg a könyvtárba látogatók. Mint mondta, a csillagászat már gyermekkorától kezdve érdekelte és nagy álma volt az, hogy megörökítse a távcsövén keresztül látott csodálatos égi objektumokat. 2017 óta készít asztrofotókat, a különleges alkotásokból nyílt kiállítás október 5-ig látható a könyvtár emeletén.

A rendezvényen izgalmas előadást tartott az éjszakai madarak életéről Juhász Tibor természetvédelmi őr, a Sasközpont vezetője. A kicsik nagy örömére elkísérte őt a Sasközpont egyik erdei fülesbagoly lakója is, így még látványosabb volt a bemutató. A éjszakai program felnőtteknek szóló hangulatos meseszínházzal ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában